Slováky otestují na covid vojáci. Akce má název Společná zodpovědnost

  • 86
Na Slovensku proběhne plošné testování na koronavirus obyvatel starších deseti let. Akci pod názvem Společná zodpovědnost a s ní spojené přípravy provede armáda, zapojí se ale i další složky státu. Rozhodla o tom dnes vláda premiéra Igora Matoviče. Ten označil zmíněný krok za poslední možnost před celostátní karanténou.

Hlavní část testování se uskuteční na přelomu října a listopadu a v první polovině listopadu, již na konci příštího týdne budou testy vykonávány ve čtyřech nejpostiženějších okresech na severu a východě pětimilionového Slovenska. Od plošných testů si slovenští politici slibují odhalení ohnisek nákazy.

Největší operace v dějinách Slovenska. Matovič nechá otestovat celou zemi

„Jde o největší logistickou operaci v novodobých dějinách Slovenské republiky. Úspěch celé operace se v první řadě zakládá na ochotě lidí spolupracovat. Žádám vás o zodpovědnost při přístupu k testování,“ řekl novinářům ministr obrany Jaroslav Naď po mimořádném jednání kabinetu.

 Dodal, že do testování bude zapojeno na 50 000 lidí ze státního aparátu včetně nanejvýš 8 000 vojáků.

„Lockdown je jedna možnost, poctivé přetestování Slovenska je druhá možnost,“ uvedl Matovič.

Bratislava podle dřívějších informací již objednala 13 milionů takzvaných antigenových testů v ceně zhruba čtyř eur (110 korun) za kus. Jde sice o méně přesné testy než jsou obvykle používané PCR testy, výsledek je ale k dispozici rychleji.

Slovensko v posledním období zaznamenává výrazný nárůst počtu potvrzených případů nakažených koronavirem. Hranici tisíc potvrzených případů denně infekce země překonala 7. října, zhruba o týden později zase testy poprvé odhalily přes 2 000 infikovaných.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video