(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Slovenská církev blahořečila dívku, kterou zabil sovětský voják v roce 1944

  • 287
Katolická církev dnes blahořečila Slovenku Annu Kolesárovou, kterou za druhé světové války zastřelil sovětský voják, protože mu nebyla po vůli. Slavnostní ceremoniál za účasti tisíců lidí se uskutečnil na fotbalovém stadionu v Košicích.

Šestnáctiletá Kolesárová si v listopadu 1944 zvolila podle Konference biskupů Slovenska smrt, než aby pod hrozbou zbraně přišla se zmiňovaným vojákem o nevinnost.

Opilý voják Rudé armády předtím vešel do sklepa domu ve vesnici Vysoká nad Uhom, kde se Kolesárová kvůli postupu vojsk ukrývala se svou rodinou a dalšími lidmi. Rodina chtěla vojáka pohostit, muž však začal dívku obtěžovat a naléhal, aby se mu oddala. Kolesárová odmítla, voják na ni namířil zbraň a dvěma ranami ji zastřelil. Kvůli pokračujícím bojům byla pohřbena až další den a bez přítomnosti kněze.

Blahořečení vedl kardinál Giovanni Angelo Becciu, kterého vyslal z Vatikánu papež František. „Ať se boží služebnice Anna Kolesárová, panna a a mučednice, která bránila svou ženskou důstojnost, nazývá od nynějška blahoslavenou. Stála před tragickým dilematem - zůstat naživu, nebo zemřít. Smrt ji zastihla před očima otce,“ řekl Becciu během obřadu blahořečení. Dodal, že i v současnosti dochází k násilí na ženách a že znásilnění, považované za válečnou zbraň, není uznané jako zločin proti lidskosti.

Blahořečení Slovenky umožnil papež František letos v březnu. Hlava katolické církve tehdy schválila dekret potvrzující mučednickou smrt Kolesárové. Ta se na Slovensku stala první ženou mimo církevní struktury, která byla blahořečena. Samotný proces blahořečení začal již v roce 2004, a to z podnětu mladých lidí, kteří se zajímali o životní příběh dívky.

Slavnost blahořečení se na Slovensku, kde se většina obyvatel hlásí ke katolické církvi, konala po roce. Loni v září byl blahořečen slovenský salesiánský kněz Titus Zeman, který byl za komunismu pronásledován.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video