József Berényi na volebním plakátu Strany maďarské komunity (SMK)

József Berényi na volebním plakátu Strany maďarské komunity (SMK) | foto: MKP

Osmině Slováků může vládnout Maďar Berényi. O svém občanství mlží

  • 20
Ve druhém kole župních voleb v Trnavském kraji, kde žije osmina obyvatel Slovenska, má velkou šanci na vítězství šéf Strany maďarské komunity József Berényi. Ten se svého času nechal slyšet, že podá žádost o maďarské občanství, jehož získáním by však přišel automaticky o slovenské. Nyní však o tom, jaký pas vlastně tedy má, mlží.

Možná už není slovenským občanem, přesto ale může vládnout téměř jedné osmině Slovenska. József Berényi, předseda Strany maďarské komunity (SMK), jedné ze dvou maďarských menšinových stran na Slovensku, která má blíže k Fidesz budapešťského premiéra Viktora Orbána, vlastní možná už téměř dva roky maďarský pas. A je maďarským občanem a tudíž ne občanem Slovenska.

I nyní, kdy postoupil do druhého kola voleb "župana" ve významném a bohatém Trnavském kraji, ale odmítá prozradit, jak to s jeho maďarským občanstvím je.

Přitom už na počátku ledna 2011, kdy Orbánova vláda začala na základě nového zákona přidělovat maďarské občanství Maďarům za hranicemi, Berényi prohlásil, že je jeho "psí povinností" jako předsedy menšinové strany o občanství "v nejbližších dnech požádat".

Zda je Maďar, zřejmě nikdo nezjistí

Na základě protiopatření, které přijala slovenská vláda, však každý, kdo získá cizí občanství, přichází o občanství slovenské. Berényi od té doby neprozradil, zda maďarské občanství získal a slovenská strana má jen velmi omezené možnosti zjistit, jak to je. Policie pak aktivně držitele jiného občanství prakticky neodhaluje.

Berényi sám na otázky, zda už je maďarský občan, odmítal odpovídat. A pokračuje v tom i teď, když s téměř dvaceti procenty hlasů postoupil do druhého kola voleb župana Trnavského kraje a má poměrně reálnou šanci zvítězit. "Už jsem na tu otázku odpovídal už asi třista krát," nechal se slyšet.

Jenže slovenský deník SME upozorňuje, že Berényi nikdy neodpověděl, zda maďarské občanství má, či nikoli. "Když nechce odpovědět, tak se asi za maďarské občanství stydí," říká slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák z vládní strany Směr.

Županem být může, poslancem ne

Na samotné kandidatuře by to však nic nezměnilo. Podle pravidel Evropské unie může ve volbách do samospráv kandidovat i občan jiného státu EU, tedy v případě Slovenska i občan Maďarska. Stačí, když má v dané zemi trvalý pobyt. Neplatí to pouze pro volby do parlamentu.

Pokud by Berényi v druhém kole uspěl, byl by to pro slovenské Maďary, jejichž území na jihu Slovenska bylo záměrně rozděleno do čtyřech slovenských krajů, historický úspěch. Druhé kolo se koná 23.listopadu.

Poprvé v historii by půl milionu příslušníků této největší menšiny na Slovensku mělo tak vysoce postaveného představitele samosprávy. V zájmu o dosažení tohoto úspěchu zapomněla pro SMK konkurenční druhá maďarsko-slovenská strana Most-Híd a rozmýšky a Berényiho v druhém kole podpoří.

SMK není v současnosti zastoupena ve slovenském parlamentu, Most-Híd své poslance v parlamentu má. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video