Šéf SKDÚ a současný premiér Mikuláš Dzurinda na předvolebním mítinku

Šéf SKDÚ a současný premiér Mikuláš Dzurinda na předvolebním mítinku | foto: David W. Cerny, Reuters

Slováci v sobotu zvolí, zda chtějí další reformy

  • 4
Slovenské volby se kvapem blíží. Tamním politikům zbývají pouhé desítky hodin na to, aby přesvědčili voliče o tom, že právě jejich strana je ta nejlepší. Poslední průzkumy stále favorizují Smer-SD Roberta Fica. Ve slovenském parlamentu by však mohlo zasednout až osm uskupení.

SPECIÁL:
Kdo kandiduje ve slovenských volbách
Volební příloha serveru Pravda.sk

Právě víkendové volby určí, jakým směrem se v následujících letech Slovensko vydá.

Vláda Mikuláše Dzurindy zavedla řadu změn. Náš východní soused se dočkal rovné devatenáctiprocentní daně, tamní obyvatelé rovněž nemusí platit dědickou ani darovací daň.

Velký posun nastal v redukci sociálních dávek, pružnější je i zákoník práce či takzvaný "druhý pilíř" důchodového systému, kde si lidé u soukromých společností povinně spoří na důchod.

Slováci ale na druhé straně musí sáhnout hlouběji do kapsy ve zdravotnictví: připlácejí si za návštěvu lékaře i v lékárně. Například na každou noc strávenou v nemocnici přispívají padesátikorunu. Změny nastaly i v soudnictví a na Slovensku začal fungovat speciální soud zabývající se korupcí, fungují zde agenti provokatéři, platí zákon "třikrát a dost".

Dzurindova SDKÚ by ráda v reformách pokračovala, ale Fico už avizoval, že v případě svého volebního vítězství drtivou část reforem zruší. Levicového kolegu přijel podpořit šéf ČSSD Jiří Paroubek, svoji náklonnost mu vyjádřil i někdejší český premiér Miloš Zeman.

Rusko brojí proti průzkumům
Všechny předvolební průzkumy favorizují právě sociální demokraty. Ficova strana by podle nich mohla získat až třetinu hlasů. Další politická uskupení se v preferencích pohybují mezi sedmi až jedenácti procenty.

Právě předvolební průzkumy leží v žaludku lídrovi ANO Pavlu Ruskovi. Ten u Úřadu boje proti korupci podal trestní oznámení na jednu nejmenovanou agenturu. Ta podle něj za úplatek zneužívá průzkumy tak, aby vytvořila pocit, že jedna strana má větší podporu, než jakou ve skutečnosti má, a druhá menší.

Slováci neví, kdo bude po volbách vládnout
Předvolební kampaň se - podobně jako v Česku - odehrává na ostří nožů. Levice varuje před pravicovými reformami současné vlády, pravice bije na poplach kvůli možné koalici Smeru Roberta Fica, Mečiarova HZDS a Slotovy SNS. "Koalice HZDS, SNS, Smer je výmyslem pana Dzurindy," řekl Fico slovenskému serveru Pravda.sk. "Jen se třese, že končí jeho éra, a proto obviňuje napravo, nalevo."

Fico upozornil, že počítá s vládou napříč politickým spektrem. V kabinetu by poté kromě Smeru zasedli i křesťanští demokraté, Strana maďarské koalice či nově vzniklé Svobodné fórum. Vyloučena ale není ani dosavadní koalice v čele s Mikulášem Dzurindou.

Předvolební průzkumy na Slovensku

  1. Smer-SD (31,2 %) - 50 poslanců
  2. Strana maďarskej koalície (10,6 %) - 17 poslanců
  3. Slovenská národná strana (9,9 %) - 16 poslanců
  4. ĽS-HZDS (9,7 %) - 16 poslanců
  5. Kresťanskodemokratické hnutie (8,9 %) - 15 poslanců
  6. SDKÚ (8,9 %) - 15 poslanců
  7. Slobodné fórum (6,8 %) - 11 poslanců
  8. Komunistická strana Slovenska (6,5 %) - 10 poslanců
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video