Otto Bache: Dánští vojáci se vrací do Kodaně. Dánsko připojilo Šlesvicko po...

Otto Bache: Dánští vojáci se vrací do Kodaně. Dánsko připojilo Šlesvicko po první prusko-dánské válce, která skončila v roce 1852. V roce 1864 však o území opět přišlo. | foto: Public DomainCreative Commons

Anektujeme kus Německa. Dánský populista oživil spor o Šlesvicko

  • 114
Dávno zhojené jizvy ve vztazích Německa a Dánska se podařilo oživit Sörenovi Espersenovi z Dánské lidové strany. Krajně pravicový politik prohlásil, že hranici s Německem by měla tvořit řeka Eider. To by znamenalo anexi jižního Šlesvicka, které dnes patří Německu.

Místopředseda dánské populistické strany oživil dvě století starý spor ve čtvrtek v televizním rozhovoru pro stanici dk4.

„Přejeme si Dánsko, které by sahalo až k Eideru,“ prohlásil podle Deutsche Welle politik, který předsedá zahraničnímu výboru dánského parlamentu. Apeloval také na dánskou menšinu ve Šlesvicku-Holštýnsku, aby myšlenku sjednocení se svojí starou vlastí podpořila.

Připomněl tak spor, jehož počátky sahají hluboko do 19. století. Když Prusko a Rakousko v roce 1864 porazili Dánsko, připadlo celé Šlesvicko Prusku. Po první světové válce pak místní obyvatelé v referendu rozhodli, že severní Šlesvicko bude součástí Dánska a jižní Šlesvicko, které od Holštýnska odděluje řeka Eider, zůstane součástí Německa.

Šlesvickou otázku vyřešilo referendum v roce 1920. Od té doby Severní Šlesvicko čili Jižní Jutsko (sytě červená) patří Dánsku, Jižní Šlesvicko (hnědá) Německu.

Toto řešení zůstalo v platnosti i po druhé světové válce, přibližně padesátitisícová dánská menšina žijící především okolo Flensburgu má dokonce politické zastoupení v zemském parlamentu. Dlouholetý smír narušil až Sörensen, který vzkřísil dvě století dánský nárok, že veškeré území ležící severně od Eideru by mělo patřit Dánsku.

Tankovou bitvu nečekám

Dánská vláda jeho nacionalistické vize nesdílí. „Jak všichni ví, toto není politikou Dánska ani dánské vlády,“ prohlásil šéf diplomacie Anders Samuelsen. „Je to nebezpečné zahrávání si s dekádami starým smírem na hranicích, jehož jsme dosáhli po staletích konfliktů mezi Německem a Dánskem,“ podotkl Lars Harms, šéf Jihošlesvického volebního shromáždění, politické strany dánské menšiny v Německu.

Espersen poté couvl a prohlásil, že svůj kontroverzní výrok pronesl v nadsázce. „Pohraniční spolupráce mezi Německem a Dánskem je výborná. Zeptali se mě, jestli bych chtěl, aby Dánsko sahalo až k Eideru, a to bych si skutečně přál. To je jasné. Nepředpokládám však, že ve Šlesvicku-Holštýnsku dojde brzy k nějaké velké tankové bitvě,“ dodal.

Zároveň však upozornil, že hranice se v průběhu dějin mění. „Hranice v Evropě nebudou vždy takové, jak je známe dnes. Historie nás učí, že se mění. Podívejte se na Krym, Skotsko, Korsiku a Katalánsko,“ dodal místopředseda druhé největší strany v dánském parlamentu, která prosazuje omezení imigrace, odmítá koncept multikulturalismu a podporuje menšinovou vládu premiéra Larse Lökkeho Rasmussena.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue