Britská premiérka Theresa Mayová oznamuje odvetná opatření vůči Rusku (14....

Britská premiérka Theresa Mayová oznamuje odvetná opatření vůči Rusku (14. března 2018) | foto: AP

Otrávení agenta je ruský útok na suverenitu Británie, shodly se velmoci

  • 376
Představitelé Velké Británie, Spojených států, Francie a Německa se ve společném prohlášení shodli, že za útokem na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru stálo Rusko. Útok nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury označili podle Reuters za útok na suverenitu Spojeného království.

Moskvu, která jakoukoli vinu na útoku odmítá, představitelé čtyř zemí vyzvali, aby poskytla informace o látce novičok údajně použité při otravě Skripalových.

„My, představitelé Francie, Německa, Spojených států a Spojeného království jsme zděšeni z útoku proti Sergejovi a Juliji Skripalovým v Salisbury ve Spojeném království 4. března 2018,“ stojí ve společném prohlášení. Podle signatářů neexistuje „žádné přesvědčivé alternativní vysvětlení“, než že za útokem stojí Rusko. Neochota odpovědět na britskou žádost o vysvětlení, „dál podtrhuje zodpovědnost“ Moskvy.

Londýn, Washington, Paříž a Berlín vyzvaly Rusko, aby poskytlo Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) úplné informace o chemickém programu na vývoj látky novičok, který měla armáda v Sovětském svazu v 70. a 80. letech minulého století. Právě tato nervově paralytická látka podle britské premiérky Mayové otrávila Skripala a jeho dceru (více v článku Za otrávením agenta Skripala je nejspíš Rusko, míní Mayová i Tillerson).

„Toto použití armádní nervové látky - typu, který byl vyvinut Ruskem - představuje první útočné použití nervové látky v Evropě od druhé světové války,“ uvedli v prohlášení francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová, americký prezident Donald Trump a Mayová.

„Je to útok na suverenitu Spojeného království a jakékoli takové užití ze strany státu je jasným porušením Úmluvy o chemických zbraních a mezinárodního práva. Ohrožuje to bezpečnost náš všech,“ dodali představitelé čtyř zemí.

Sergej a Julija Skripalovi zůstávají po útoku nervově paralytickou látkou v kritickém stavu v nemocnici. Podrobnosti o jejich zdraví by měli lékaři ve čtvrtek sdělit přímo premiérce Mayové, která se chystá Salisbury navštívit. Setkat by se v jihoanglickém městě měla také se zástupci veřejnosti a záchranných složek.

Bývalého ruského agenta a jeho dceru minulý víkend převezli v kritickém stavu do nemocnice v důsledku otravy, za jejíhož viníka Mayová otevřeně označila Moskvu. Británie ve středu v odvetě za údajný ruský útok vypověděla ze země 23 ruských diplomatů (více v článku Británie trestá Rusko za otravu agenta, vypoví dvě desítky diplomatů). 

Rusko chystá protibritskou odvetu

Ruské ministerstvo zahraničí v nejbližší době přijme odvetná opatření proti Londýnu kvůli vyhoštění svých diplomatů, uvedla mluvčí resortu Marija Zacharovová. O jejich charakteru podle Kremlu rozhodne osobně prezident Vladimir Putin. Stane se tak prý bez odkladu.

Na ruské reakci na vypovězení diplomatů se pracuje, rozhodnutí bude přijato v nejbližší době, potvrdila Zacharovová.

Ruská diplomacie a „další ruské úřady“ pracují na odpovědi na vyhoštění diplomatů druhý den. Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova Putin zvolí takovou variantu, která bude nejlépe odpovídat zájmům Ruska. „Ve Skripalově kauze jsou patrné veškeré příznaky provokace vůči Ruské federaci,“ konstatoval mluvčí.

Všeobecně se očekává, že Rusko bude postupovat analogicky a vypoví ze země diplomatické pracovníky britské ambasády. Podle Moskvy o ruských krocích bude informována jako první britská strana.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil britskou vládu z „pobuřujících akcí“, které překračují rámec elementární slušnosti. „Rusko nepřijme západní diktát a ultimáta, proto se Západ uchyluje k tak ublíženecké reakci,“ řekl.

Rusko podle Zacharovové zatím bezvýsledně žádá britské úřady, aby mu poskytly informace o vyšetřování otravy Skripalových. Moskva prý odeslala s tímto požadavkem do Londýna čtyři diplomatické nóty, ale britská diplomacie odpověď „odbyla“ formalitami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video