První ministryně Nicola Sturgeonová v parlamentu

První ministryně Nicola Sturgeonová v parlamentu | foto: Reuters

Skotsko poskytne jako první na světě menstruační potřeby zdarma

  • 174
Skotsko je první zemí, která bude poskytovat všem ženám bezplatný přístup k vložkám, tamponům a dalším potřebám pro intimní hygienu. Příslušný zákon jednomyslně schválil místní parlament. Podle odhadů by mělo opatření vyjít v přepočtu na 285 milionů Kč.

Nový zákon zavádí právo na bezplatný přístup k vložkám, tamponům a dalším hygienickým potřebám při menstruaci. Dostupné budou mimo jiné ve školách, na univerzitách, na úřadech a v dalších veřejných budovách.

„Jsem hrdá, že jsem mohla tento průlomový zákon svým hlasem podpořit,“ uvedla na Twitteru skotská premiérka Nicola Sturgeonová. „Skotsko bude první zemí na světě, která poskytne zdarma menstruační potřeby všem, kdo je potřebují,“ dodala a označila zákon za důležitý pro všechny ženy a dívky.

Za přijetí zákona dlouhá léta lobbovala labouristická poslankyně Monica Lennonová. Uvedla, že je schválení normy prvním krokem na cestě k ukončení „stigmatizace menstruace“ ve skotské společnosti. Dalším krokem by podle ní měla být lepší osvěta na školách a lepší podmínky pro ženy v práci.

Lennonové se podařilo k podpoře zákona přesvědčit všechny strany skotského parlamentu. Některé z nich se přitom zpočátku zdráhaly, neboť považovaly odhadované náklady 9,7 milionu liber ročně za příliš vysoké a dost možná i značně podhodnocené.

Na straně labouristické poslankyně za normu bojovala řada odborových svazů, organizací bojujících za práva žen i charitativních organizací, podle kterých ženy a dívky v potravinových bankách často shánějí právě i hygienické potřeby. Takzvaná menstruační chudoba, kdy si ženy nemohou dovolit koupit každý měsíc hygienické pomůcky, podle charitativních organizací výrazně vzrostla během pandemie covidu-19.

Skotská poslankyně Lennonová doufá, že se nový zákon stane vzorem i pro další země. Je totiž podle ní „příležitostí, jak zabezpečit důstojnost všem ženám, dívkám a lidem, kteří menstruují“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video