Hejno holubů u mešity v centru Kábulu. Na svátek Íd al-fitr ji zaplní stovky

Hejno holubů u mešity v centru Kábulu. Na svátek Íd al-fitr ji zaplní stovky věřících. | foto: Reuters

OBRAZEM: Skončil půst. Muslimský svět slaví, raději však ostražitě

  • 4
Muslimové slaví. Skončil postní měsíc ramadán a začaly třídenní oslavy svátku Íd al-fitr. Miliony lidí se rozjely k příbuzným a známým, obdarovávají se a snaží se také dovolat blízkým v cizině. Děti většinou obcházejí sousedy s přáním k svátku a dostávají za to sladkosti.

Podle tradice se muslimové první den po ramadánu pomodlí časně ráno a pak se společně najedí. Oslavy jsou většinou třídenní, ale protože letos připadají i na pátek a sobotu, což je v muslimském světě víkend, mnohé vlády lidem svátek prodloužily. Nejvíce Saúdská Arábie a Katar, kde mají 12denní pracovní pauzu, ostatní země Perského zálivu se spokojily s pěti dny.

Rodinné sešlosti se někdy konají i na hřbitovech nad hroby předků. V Afghánistánu při jedné z nich přišlo o život 14 žen a dětí, které se sešly na hřbitově v provincii Nangarhár. Vybuchla tam nastražená bomba a ženy, které byly z jedné rodiny, zabila.

V Káhiře vyšly do ulic slavnostně naladěné davy odpůrců i příznivců svrženého prezidenta Muhammada Mursího. V Damašku se ráno přišel do mešity pomodlit prezident Bašár Asad ve chvíli, kdy opozice hlásila, že zaútočila na jeho konvoj. Asad ale do mešity dorazil v pořádku, jak bylo patrné z televizních záběrů.

Indonéští věřící v početných davech směřovali do mešit, většina z nich ve zbrusu novém oblečení. Celou noc až do rána se v Jakartě pořádaly ohňostroje. Přesto ale Indonésie patří k těm zemím, kde i v době svátku panuje napětí kvůli hrozbě násilí. Indonéská vláda zmobilizovala tisíce policistů, kteří mají zajistit přesun množství lidí, kteří budou cestovat po rozsáhlé ostrovní zemi za příbuznými.

V pohotovosti je také Jemen, který je jednou ze základen teroristů z Al-Káidy. USA kvůli jejich nové hrozbě evakuovaly svůj zastupitelský úřad v Saná a mimořádná bezpečnostní opatření budou platit na dvacítce amerických zastupitelství v severní Africe a na Blízkém východě až do soboty (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video