Květnové setkání Severského hnutí odporu (1. května 2018)

Květnové setkání Severského hnutí odporu (1. května 2018) | foto: Profimedia.cz

Skandinávie zažila vlastní Křišťálovou noc, neonacisté útočili koordinovaně

  • 859
Ve Skandinávii se minulý víkend u příležitosti výročí Křišťálové noci odehrála řada koordinovaných útoků namířených proti židům, které mají na svědomí neonacisté. Skandinávská města zaplavily hákové kříže a žluté Davidovy hvězdy, kterými nacisté za druhé světové války označovali Židy. Víkendové běsnění je však jen vrcholem ledovce.

Útoky namířené proti židům se odehrály napříč celou Skandinávií, nejvíce jich úřady zaznamenaly právě v sobotu na výročí Křišťálové noci. Nacisté v tento den před 81 lety uspořádali protižidovský pogrom, při kterém vypalovali synagogy, rabovali a ničili židovské obchody, domovy nebo školy.

Podle skandinávských médií i židovských organizací útoky pravděpodobně koordinovala krajně pravicová skupina Nordfront (Severská fronta), která se podle Henriho Golsteina z dánské Židovské asociace chová jako nacisté, akorát nenosí na veřejnosti svastiku.

„Skupina zveřejnila fotografie vandalismu, kterého se její členové dopustili. Evidentně šlo o koordinované útoky. Severská fronta je sice nejsilnější ve Švédsku, ale útočila v celé Skandinávii, včetně Norska a Dánska,” popisuje Goldstein. Neonacisté podle něj na internetu také zveřejnili článek, ve kterém popírají holokaust a ptají se Židů, proč jsou tak vystrašení. 

Víkendové incidenty jsou nicméně jen vrcholem ledovce, protože antisemitské útoky jsou napříč Skandinávií na vzestupu. Podle listu The Independent útočili neonacisté v sobotu nejmasivněji v Dánsku, kde polepili židovským obyvatelům domy a poštovní schránky samolepkami s Davidovou hvězdou.

Vandalové také poničili více než osmdesát náhrobků na židovském hřbitově ve městě Randers. Některé vyvrátili, jiné pomalovali hákovými kříži. Neonacisté poničili napříč Dánskem také několik památníků holokaustu.

„Antisemitismus a rasismus nemá v naší společnosti místo. Útok na hřbitov v Randers je zamířený nejen proti dánským Židům, ale proti nám všem. Musí být hrozné vidět poničené hroby svých milovaných. Musíme tyto zločiny odsoudit a úřady musí dopadnou viníky,“ řekla dánská premiérka Mette Frederiksenová.

Podle předsedy Světového židovského kongresu Ronalda Laudera už antisemitismus ve Skandinávii ani jinde v Evropě nemůže nikoho překvapit. „Antisemitismus je naživu a daří se mu dobře. Nastal čas na uvážené a cílené jednání. Evropa se musí probudit a chránit své židovské občany,“ prohlásil Lauder. 

Křišťálová noc proběhla v Německu v noci z 9. na 10. listopadu 1938:

9. listopadu 2008


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video