Protesty proti týrání vězňů v Gruzii (20. září 2012)

Protesty proti týrání vězňů v Gruzii (20. září 2012) | foto: AP

Natočil jsi mě? Já tebe taky. Gruzii před volbami zaplavila tajná videa

  • 18
Čeští politici mají v oblibě tajné audionahrávky, ti gruzínští preferují video. Po skandálu s mučením vězňů se najednou našel kompromitující materiál i na sílící opozici. Gruzii čekají v pondělí parlamentní volby, ve kterých se rozhodne i o dalším osudu prezidenta Michaila Saakašviliho.

Jen málokdy se politikovi poštěstí, že může svůj předvolební projev pronést z celosvětové tribuny. Konkrétně od řečnického pultu ve Valném shromáždění OSN v New Yorku. A navíc ještě ve chvíli, kdy do voleb v jeho zemi zbývá opravdu jen okamžik.

Michail Saakašvili, gruzínský prezident, to štěstí letos měl. V New Yorku řečnil v noci na středu našeho času - a hlasování, jež rozhodne o jeho dalším osudu, se v Gruzii odehraje už v pondělí.

Saakašvili nepřekvapil. Jako obvykle byl emotivní. Jako obvykle se prezentoval jako oddaný demokrat a zachránce Gruzie, kterou právě on vytrhl ze sevření ruského medvěda a přivedl ji na cestu "transparentnosti, odpovědnosti a demokracie".

Na cestu, z níž země v žádném případě nesejde, ať už se "tam na severu" (rozuměj v Rusku) třeba stavějí na uši. A řekl také, že jedním z důkazů funkčnosti demokracie v zemi je reakce úřadů na skandál s mučením vězňů.

Gruzínská volba

Gruzie má jednokomorový parlament, kde zasedá 150 poslanců. Nyní v něm má se 119 křesly ústavní většinu Saakašviliho strana Sjednocené národní hnutí.

Strana Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho (56), která Saakašvilimu šlape na paty a má šanci volby vyhrát, se na politické scéně objevila teprve loni. Ivanišviliho znají Gruzínci především jako filantropa, jenž 20 let financoval kulturní a charitativní projekty. Proto je pro řadu z nich přijatelnou variantou. Považují jej za patriota.

Sám Saakašvili platí (hlavně mezi vzdělanými Gruzínci) za člověka, který je až příliš přesvědčen o vlastní pravdě a vnucuje ji ostatním, leckdy za cenu pošlapávání demokracie. Pokud jde o válku s Ruskem v roce 2008, průzkumy přisuzují Saakašvilimu nejvíc ze všeho roli člověka, jenž se zbrkle nechal chytit do ruské pasti.

Pokud Ivanišvili volby vyhraje a stane se premiérem, bude také od října 2013 nejmocnějším mužem v zemi. Po prezidentských volbách totiž začnou platit předloni schválené dodatky ústavy, jež na premiéra a vládu přenesly mnoho pravomocí.

Kdo to platil?

Což je skandál, který obrátil situaci v předvolební Gruzii vzhůru nohama. Videa, kde bachaři surově mlátí odsouzence nebo je dokonce znásilňují násadou od koštěte, se objevila minulý týden v úterý (původní článek čtěte zde). Jako první je odvysílala opoziční televize, kterou vlastní jistý Bidzina Ivanišvili, Saakašviliho volební rival a možný příští premiér. Natočil je prý bývalý bachař, který už mezitím utekl do Belgie a požádal tam o azyl.

Gruzínci v reakci na šokující obrázky vyšli do ulic. Saakašvili a jeho lidé na videozáznamy zareagovali zaprvé pobouřením: "Něco takového se u nás dít nesmí." Zadruhé propouštěním: odešla mimo jiné ministryně vězeňství a šéf resortu vnitra. A zatřetí obviněním: videa mohou být zfalšovaná, placená opozicí (konkrétně Ivanišvilim) a nejspíš taky Kremlem, který by nejraději Saakašviliho poslal na Sibiř.

A trvalo jen pár dní, než se pro zmíněná obvinění objevily "důkazy". Ve formě videí, samozřejmě. Gruzínské ministerstvo vnitra zveřejnilo sérii záznamů, na nichž se údajní představitelé Ivanišviliho strany Gruzínský sen snaží podplatit policistu. Chtějí po něm, aby jim za úplatu dodal video, na němž policie týrá představitele opozice.

Není-li takové video k dispozici, úplatkáři nabízejí, že pro natáčení poskytnou jednoho ze svých aktivistů. Další peníze jsou tihle muži ochotni zaplatit za videa, na nichž by bylo vidět mlácení vojáků v armádě. A navrch nabízejí onomu strážci pořádku honorář za to, že veřejně vystoupí z policejního sboru. Na protest proti tomu, jak ošklivě se Saakašviliho moc chová ke svým rivalům.

Den po zveřejnění popsaných scén policie oznámila, že byli zatčeni jak tři údajní úplatkáři, tak policista, který s nimi vyjednával. Podle prokuratury na videu figuruje jednak kandidát Ivanišviliho strany pro parlamentní volby a jednak i nějaký Ivanišviliho příbuzný, který na videu několikrát zmiňuje "svého strýčka".

Francouzská stopa

Konec? Vůbec ne. Dva dny po zveřejnění popsané videosérie s úplatkáři se objevily fotografie a videa, které mají dokazovat napojení gruzínské opozice na kriminální živly.  Do světa je vypustila prokuratura, která tvrdí, že jí k nim pomohla francouzská policie.

Na snímcích, jež byly prý pořízeny právě ve Francii koncem minulého roku, je údajně muž jménem Georgij Chaindrava, režisér, bývalý ministr a především hlasitý kritik Saakašviliho. Na videu je zaznamenána jeho schůzka s figurami gruzínského podsvětí.

S mafiány, které, pravda, Saakašviliho režim v hojném počtu pozatýkal nebo vyhnal ze země. Prokuratura kvůli těmto záznamům uspořádala dokonce speciální tiskovou konferenci, kde oznámila, že Chaindrava spolu se zločinci spřádal plány na "destabilizaci Gruzie".

Vzhledem k dosavadnímu vývoji je možné, že se za těch pár dní, jež do voleb zbývají, ještě nějaké to video objeví. Saakašvili ví, že jeho strana Sjednocené národní hnutí musí parlamentní volby vyhrát. Protože právě to jemu samotnému zajistí manévrovací prostor pro období, kdy už nebude prezidentem.

Což nastane brzy, novou hlavu státu budou Gruzínci volit příští rok. Saakašvili už kandidovat nesmí, skončí mu totiž druhé funkční období. Spekuluje se, že by pak mohl být premiérem. Koneckonců, parlament nedávno na funkci předsedy vlády přenesl mnoho z prezidentských pravomocí.

Jenže to by pak zase Saakašviliho přirovnávali k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, jeho úhlavnímu nepříteli. Ten byl přece taky premiérem. Ivanišvili se zase pochopitelně těší, že do čela vlády usedne on. Ukáže se v pondělí.

Tbilisi, Gruzie

Tbilisi, Gruzie


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video