V první den sjezdu převzal lichtenštejnský kníže Hans Adam II. (vlevo) nejvyšší...

V první den sjezdu převzal lichtenštejnský kníže Hans Adam II. (vlevo) nejvyšší ocenění Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), Evropskou cenu Karla IV. Získal ji za zásluhy o sblížení své země s Českou republikou i o zachování kulturního dědictví českých zemí. Vpravo je šéf SL Bernd Posselt. | foto: ČTK

V Norimberku začal sjezd sudetských Němců. Vzpomínali na Karla IV.

  • 61
V Norimberku začal 67. sjezd sudetských Němců. Na úvod dvoudenního setkání si připomněli 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV., který je podle nich symbolem soužití Čechů a Němců. V neděli na sjezdu poprvé v historii osobně vystoupí člen české vlády, kterým bude ministr kultury Daniel Herman.

„Karel IV., tento velký evropský panovník, představuje jako nikdo jiný propojení Norimberku a Prahy a to, že Bavorsko a Čechy patří dohromady. Dialog a intenzivní kontakty mezi lidmi z obou regionů byly tehdy samozřejmé a navázat na to je apel, který přichází při nynějším výročí narození Karla IV,“ sdělila na úvod setkání bavorská zemská ministryně pro sociální věci Emilia Müllerová.

„O to víc mě těší, že letošní sudetoněmecký sjezd vejde do dějin jako velkolepý milník, protože v osobě ministra kultury Daniela Hermana bude na sudetoněmeckém sjezdu poprvé přítomen český ministr. Byl oficiálně vyslán českou vládou, a to je úžasné,“ dodala.

Dobré vztahy mezi sudetskými Němci a Čechy podle ministryně pomáhají společnému soužití na česko-bavorské hranici. Müllerová uvedla, že z vlastní zkušenosti ví, že se mírové soužití a vzájemné setkávání stalo každodenní samozřejmostí.

Odkaz českého krále a římského císaře zazněl i v dalších projevech. „Karel IV. je dodnes symbolem pro obě jazykové skupiny v českých zemích. Mluvil německy i česky, jeho němečtí a čeští poddaní ho měli stejně rádi,“ řekl na úvod sjezdu předseda bavorského sudetoněmeckého sdružení Steffen Hörtler.

Nacionalismus podle Hörtlera zničil společenství, které v Čechách fungovalo v době Karla IV. „Jsem si jist, že je zcela v duchu velkého císaře, že právě v den 700. výročí jeho narození zahajujeme sudetoněmecký sjezd, který je tak jednoznačně formován vůlí obou stran překonat nacionalismus, vyjít si vstříc a navázat na naše společné dějiny,“ řekl.

Cena pro lichtenštejnského knížete

Vrcholem sobotního programu bylo předání Evropské ceny Karla IV., kterou převzal lichtenštejnský kníže Hans Adam II. Podle předního představitele Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernda Posselta dovedl oceněný panovník svou zemi na cestu smíření s Českem, po níž chtějí kráčet i sudetští Němci.

„Česká republika dlouho Lichtenštejnsko mezinárodně neuznávala. A nyní jsou vzájemné vztahy na velmi dobré cestě. Vykročily stejným směrem, jakým se snažíme jít i my jako krajanské sdružení, tedy cestou porozumění, smíření a především zpracování společných kulturních a historických kořenů,“ uvedl Posselt při předávání ceny.

Hans Adam II. nastoupil na trůn v roce 1989 po smrti svého otce. Za jeho vlády vstoupilo Lichtenštejnsko do OSN a Evropského sdružení volného obchodu.„Můj otec vždy litoval, že nacionalismus a rasismus rozeštvaly ve 20. století evropské národy, vedly k hrozným světovým válkám, k děsivému masovému vraždění a k vyhánění. Mimořádně tím trpěli i sudetští Němci. Mému otci proto velmi leželo na srdci, aby mohl přispět ke smíření mezi sudetskými Němci a Čechy,“ řekl oceněný panovník, který v roce 2004 předal pravomoci synovi Aloisovi.

Sjezd potrvá do neděle

Zahájení sudetoněmeckého sjezdu se zúčastnila zhruba tisícovka lidí. Mezi návštěvníky sjezdu jsou i zástupci české politiky, mimo jiné bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD), poslanec Daniel Korte (TOP 09) nebo náměstek místopředsedy vlády pro vědu a inovace Arnošt Marks.

14.května 2016 v 08:52, příspěvek archivován: 14.května 2016 v 12:12

Jedu právě mezi Prahou a Norimberkem, po starobylé Via Carolina, po níž cestoval už Karel IV. Srdce Evropy 26 let opět svobodně pulsuje.

Nedělního programu se zúčastní i Herman (KDU-ČSL), který bude prvním členem české vlády osobně přítomným na tradičním sudetoněmeckém setkání.

Sudetoněmecký sjezd potrvá do neděle, kdy se představí krajanské organizace z jednotlivých českých měst s historickými zástavami a s projevy vystoupí Herman, nejvyšší představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt a bavorský premiér Horst Seehofer.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue