Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 27. 11. 2015 23:05

Situace po teroristických útocích v Paříži

06:09
Maďarská protiteroristická policie minulý týden zadržela šest osob, u nichž nalezla automatické zbraně a výbušniny. Informovala o tom agentura MTI. Podle velitele jednotky při domovní prohlídce policisté objevili také laboratoř na výrobu výbušnin „vhodných ke spáchání teroristického činu". Čtyři osoby policisté zadrželi v sobotu na cestě do Budapešti. Ve voze měli výbušniny, uvedl velitel protiteroristické jednotky János Hajdu. Při prohlídce jejich domu pak policisté nalezli laboratoř s výbušninami a zařízeními schopnými zabít „obrovské množství lidí". K identitě zadržených či motivům jejich činnosti se Hajdu nevyjádřil. Uvedl pouze, že případ má „mezinárodní vazby".
06:06
Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže o dění po teroristických útocích v Paříži.
23:01
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, online reportáž z dění po teroristických útocích v Paříži dnes končí. Pokračovat budeme opět zítra.
21:33
Twitter
Hollande a Obama se shodli, že Islámský stát je nutné zničit.
24.listopadu 2015 v 21:20, příspěvek archivován: 24.listopadu 2015 v 21:31

Hollande and Obama vow unity against IS, appeal to Russia https://t.co/QfdItgSHOt pic.twitter.com/IUp8e9t2lW

20:26
Německá policie dnes na severozápadě země prověřovala tip ohledně možného úkrytu hledaného Salaha Abdeslama, jenž je podezřelý z podílu na teroristických útocích v Paříži. "Podezření se nepotvrdilo. Nic nenasvědčuje tomu, že by byl Salah Abdeslam v oblasti přítomen. Nikoho jsme nezatkli," uvedla policejní mluvčí.
20:05
Francie
Jawad Bendaoud, který poskytl ubytování třem teroristům v Paříži v Saint-Denis, musel vědět, že pomáhá teroristům. Řekl to francouzský prokurátor François Molins. Molins navrhne jeho vyšetřování.
19:38
Strůjce pařížských útoků Abdelhamid Abaaoud podle francouzských médií plánoval zaútočit bombami v pařížské čtvrti La Défense 18. nebo 19. listopadu. Terorista zemřel právě 18. listopadu při zásahu policie ve čtvrti Saint-Denis.
18:46
Podle agentury Reuters Belgie vydala mezinárodní zatykač na 30letého Mohameda Abriniho z Bruselu, který byl viděn s hledaným Salahem Abdeslamem. Oba muže zachytila bezpečnostní kamera na čerpací stanici v severní Francii dva dny před útokem v Paříži. Abrini řídil vůz Renault Clio, který útočníci použili ve francouzském hlavním městě. Policie označila Abriniho za "nebezpečného a pravděpodobně ozbrojeného."
18:09
Radikální hnutí Islámský stát je hrozbou pro všechny, nemůže být tolerováno a musí být zničeno, řekl Barack Obama po setkání s Hollandem v Bílém domě.
17:35
Německá policie v úterý na severozápadě země prověřuje tip ohledně možného úkrytu hledaného Salaha Abdeslama, jenž je podezřelý z podílu na teroristických útocích v Paříži. Nic prý ale nenasvědčuje tomu, že se Abdeslam v okrese Minden-Lübbecke v Severním Porýní-Westfálsku nachází. "Operace ale pokračuje," uvedla policie v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.
17:25
  • Uzavřeno kvůli nebezpečí čtvrtého stupně, oznamuje cedule u vchodu do jedné z...

    Uzavřeno kvůli nebezpečí čtvrtého stupně, oznamuje cedule u vchodu do jedné z bruselských škol. Kvůli hrozícímu teroristickému útoku belgické úřady nařídily v Bruselu nejvyšší stupeň pohotovosti. Vedle škol jsou uzavřena také velká nákupní centra (24. listopadu 2015). / Autor: Reuters

16:56
Francie
Francouzský prezident François Hollande v úterý přicestoval do Washingtonu. S americkým prezidentem Barackem Obamou bude hovořit o tom, jak se vypořádat s Islámským státem. Hollande po pařížských útocích ve světě shání podporu pro boj proti IS. Tento týden ho ještě čeká schůzka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, sejde se i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.
16:25
Francie
Francouzská policie podnikla od pařížských teroristických útoků z 13. listopadu 1 233 zátahů, které vedly k zadržení 165 osob a zabavení 230 zbraní. Oznámil to dnes podle agentury AFP francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Téměř polovinu zbraní tvoří "dlouhé střelné zbraně a vojenské zbraně", upozornil ministr, podle kterého představují dosavadní výsledky činnosti francouzských bezpečnostních složek důkaz o efektivnosti prováděných operací.
16:05
Francie
Podezřelý balíček, který byl nahlášen na pařížském náměstí La place de la République se ukázal být neškodný. Hromadná doprava na náměstí je už v běžném provozu.
15:08
Francie
Francouzské sdružení pořadatelů hudebních akcí Prodiss žádá od státu 50 milionů eur (1,4 miliardy korun), které mají branži pomoci s překonáním krize vyvolané nedávnými pařížskými atentáty. Informovala o tom dnes agentura AFP. Po teroristických útocích z 13. listopadu už slíbila ministryně kultury Fleur Pellerinová sdružení Prodiss pomoc v hodnotě čtyř milionů eur. Dopady ale budou podle Prodiss mnohem vyšší.
14:31
Francie
Policie evakuovala pařížské náměstí La place de la République. Uzavřena je také tamní stanice metra a veškeré vstupy do ní. Oficiální důvod je zatím neznámý, deník Libération uvádí, že policie na místě našla podezřelý balíček. Částečně přerušené jsou tak linky 3, 5, 8, 9 a 11.
13:45
  • Belgičtí policisté a vojáci hlídkují v centru Bruselu, ve městě je stále...

    Belgičtí policisté a vojáci hlídkují v centru Bruselu, ve městě je stále vyhlášený nejvyšší stupeň pohotovosti (24. listopadu 2015). / Autor: Reuters

13:43
Francie
V obci Artigat na jihozápadě Francie blízko španělských hranic probíhá policejní operace. Na místě jsou ozbrojené jednotky i helikoptéry. Francouzská média informují, že policisté cílí na Oliviera Corela, kterého označují jako „bílého emíra“. Údajně jde o radikálního imáma, který mohl být napojen na teroristy, kteří zaútočili v Paříži.
12:58
Francie
Na vlakových nádražích v Paříži a Lille vzniknou do 20. prosince speciální bezpečnostní brány. Chránit budou vlaky společnostni Thalys, kde v srpnu zaútočil šestadvacetiletý Maročan.
12:35
Rodiče Valerie Solesinové podle agentury ANSA pozvali k účasti na dnešním smutečním aktu širokou veřejnost, včetně věřících vyznávajících islám. „Je to, jako by Valeria byla naše dcera," řekl předseda muslimské komunity v Benátkách Mohamed Amin Al Ahdab. „Přišli jsme sem dnes, abychom řekli, že nebyla zabita ve jménu našeho Boha, ani ve jménu našeho náboženství, ani naším jménem," zdůraznil. Vzdát poctu k vystavené rakvi s tělem Solesinové přišlo v pondělí podle médií kolem 1 500 lidí.