Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 27. 11. 2015 23:05

Situace po teroristických útocích v Paříži

10:00
Mapa útoků Islámského státu v roce 2015 mimo území Sýrie a Iráku.
26.listopadu 2015 v 09:52, příspěvek archivován: 26.listopadu 2015 v 09:57

Mapping ISIL’s attacks in 2015 https://t.co/unaDC8WMOd pic.twitter.com/1RejWzCW5a

09:57
V Berlíně se tento týden otevřely vánoční trhy a lidé si je užívají bez ohledu na napjatou bezpečnostní situaci. Zatímco bezprostředně po útocích v Paříži a po evakuaci fotbalového stadionu v Hannoveru kvůli teroristické hrozbě byli Berlíňané v hustém davu nervózní, na vánočním trhu to vidět není. "Přišel jsem si užít vánoční atmosféru. O politiku se nezajímám," odpovídá na otázku o strachu z terorismu Michael, který stojí ve frontě na pražené mandle. Mezi stánky, jež vyrostly na mnoha náměstích, proudí stovky lidí a spíš než o bezpečnost se starají o možnost nákupu občerstvení. Policie na konání trhů nedohlíží.
09:34
Papež František dnes v Nairobi důrazně odsoudil radikalizaci mladých lidí, z nichž se stávají extremisté páchající neospravedlnitelné barbarské útoky ve jménu božím. Při setkání s představiteli různých církví v keňské metropoli v této souvislosti vyzval muslimy, protestanty a katolíky, aby tomuto zlu čelili společně. "Naší společnou vírou je, že Bůh, jemuž se snažíme sloužit, je Bohem míru! Jeho svaté jméno nesmí být nikdy zneužíváno k ospravedlňování nenávisti a násilí," prohlásil nejvyšší představitel katolické církve.
09:30
  • Francouzský prezident François Hollande přivítal dnes v Elysejském paláci...

    Francouzský prezident François Hollande přivítal dnes v Elysejském paláci italského premiéra Mattea Renziho, aby s ním diskutoval o zintenzivnění vojenské kampaně proti Islámskému státu / Autor: Reuters

09:19
„Chci se vrátit zpátky. Chci, abychom byli první kapelou, která bude v Bataclanu hrát, až se zase otevře,“ řekl v rozhovoru pro New York Times zpěvák hudební skupiny Eagles of Death Metal. Kapela hrála v pařížském klubu ve chvíli, kdy na něj zaútočili teroristé hlásící se k Islámskému státu. Její členové se zachránili, když utekli zadním východem.
08:25
Britský premiér David Cameron vystoupí v Dolní sněmovně s prohlášením, jímž chce přesvědčit opoziční poslance o nutnosti vojenského zásahu proti Islámskému státu. Reakce na teroristické útoky podle něj musí zahrnovat kromě posílení bezpečnostních opatření doma i protiofenzivu v podobě leteckých úderů na pozice teroristického hnutí.
26.listopadu 2015 v 07:39, příspěvek archivován: 26.listopadu 2015 v 08:17

David Cameron to present his case to Commons for UK launching air strikes against so-called Islamic State in Syria https://t.co/BmcAKmSD1q

08:13
„Někde se to musí zastavit. Letos to možná ještě půjde, ale co další roky? Mám pro současná řešení pochopení, ale politika není o tom, že dáváte na svoje pocity,“ komentoval spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére německý postoj k imigrantům v rozhovoru pro rakouský list Der Standard. Podle něj by se měla zavést taková opatření, jež by snížila počet žadatelů o azyl.
08:00
Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže o dění po teroristických útocích v Paříži.
22:35
Francie
Turisté se do atentáty zasažené Paříže začínají pomalu vracet. Pařížská turistická agentura OTCP (Office du Tourisme de Paris et des Congrès de Paris) ve středu oznámila, že se tamní hotely po mohutném propadu hned po 13. listopadu začaly v tomto týdnu zase plnit. Stejně tak počet zrušených letenek do Paříže se opět vrátil k normálu, uvedla OTCP. Informaci dnes přinesl francouzský list Le Figaro.
21:59
Francie
Francouzská televize BFM TV sestavila nový výběr kreseb, kterými sprejeři a další pouliční umělci vzdávají hold obětem pařížských útoků.
25.listopadu 2015 v 21:19, příspěvek archivován: 25.listopadu 2015 v 21:57

Streetart: quand les murs de Paris rendent hommage aux victimes https://t.co/AmuvySF4Nw pic.twitter.com/9DqcucZIHI

21:02
Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem slíbila, že vyslyší žádost Francie, aby Německo projevilo větší solidaritu po pařížských útocích. Hollande v té souvislosti prohlásil, že by Německo vyslalo „velmi dobrý signál“, kdyby se více vložilo do boje proti takzvanému Islámskému státu (IS). Merkelová poznamenala, že IS nelze „porazit slovy“. „Proti Islámskému státu je třeba bojovat vojenskými prostředky,“ řekla Merkelová. Takový postup přitom podle ní nevylučuje nezbytný politický proces. Úkolem Německa dle jejích slov promyslet, jak lze Francii podpořit. Nenaznačila ale, jak by se to mělo dít v Sýrii, kde Francie usiluje o vytvoření široké mezinárodní koalice proti IS.
20:17
Evropa
„Každá z 27 členských zemí se rozhodla poskytnout Francii podporu, ať už formou přímé podpory v Sýrii, formou nepřímé podpory našim operacím v Levantě (východním Středomoří) nebo formou nepřímé podpory v ostatních oblastech, kde jsou nasazeny francouzské síly," prohlásil francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian, aniž by konkretizoval podobu pomoci. Evropská unie po teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu na žádost Francie poprvé ve své historii aktivovala článek o pomoci unijních zemí napadenému státu EU. Český ministr obrany Martin Stropnický v té souvislosti řekl, že Česko by mohlo rozšířit českou vojenskou misi v Mali, kde Francouzi také působí. Minulou neděli v ČT ministr uvedl, že misi v Mali by armáda na případnou francouzskou žádost navýšila v řádu desítek mužů, nejvýše do stovky. Nyní v Mali působí 38 českých vojáků.
20:09
Všech 27 ostatních členských států EU Francii přislíbilo přímou či nepřímou vojenskou podporu v zahraničních operacích v Sýrii i jinde.
19:25
Na stěnu muslimské mešity v obci Draguignan na jihu Francie někdo namaloval dvě prasečí hlavy. Pod kresbami bylo napsáno "Islám z Evropy". Jedná se už o pětatřicátý projev nenávistí mířené proti muslimům od útoků z 13. listopadu. Zprávu přinesl list Le Figaro.
18:29
Francouzský premiér Manuel Valls se vyslovil proti přijímaní dalších uprchlíků. "Evropa musí říci, že už nadále nemůže přijímat tolik migrantů, to není možné," citoval jeho slova úřad vlády.
18:20
Belgičané přišli kvůli několikadenním protiteroristickým operacím o část zisků z turistického ruchu. Aby nalákali turisty zpátky do země, zveřejnili nyní krátké video, ve kterém se objevuje kočka u různých památek. fotky a videa koček se totiž během uzavření města staly na sociálních sítích hitem. Belgičané nesměli zveřejňovat podrobnosti o probíhajících zásazích policie, a tak si fotili místo toho své kočky.
16:34
Organizace Islámský stát zařadila ve svém nejnovějším propagandistickém videu Českou republiku mezi své úhlavní nepřátele v "koalici ďáblů". Extremisté vyhrožují odvetnými opatřeními alianci 60 zemí, jejichž vlajky se v záznamu objevují. Snímek, jehož pravost se stále ověřuje, zveřejnil panarabský deník al-Haját. Více zde.
15:13
Scott Atran, který pracuje pro pařížské Národní centrum vědeckého výzkumu, říká, že pro předvídání útoků může pomoci i antropologické studium. Analyzoval podobnosti a rozdíly mezi USA a Francií. Vysvětluje, že imigranti v USA mají tendenci od generace ke generaci zlepšovat své sociální a ekonomické postavení a zvyšovat si úroveň vzdělání, zatímco v Evropě včetně Francie tomu tak není. Dokonce i ve třetí generaci jsou 5x až 19x chudší a méně vzdělaní. Z této živné půdy se podle Atrana rodí extremismus. Imigranti jsou zklamaní ve svých nadějích a tak se rodí extremistická ideologie.
13:54
Česko
Zvýšená bezpečnostní opatření přijatá po teroristických útocích v Paříži budou v Česku platit i přes Vánoce a nejméně do Nového roku, řekl dnes ministr vnitra Milan Chovanec . Policie od útoků více hlídá obchodní centra, mezinárodní letiště nebo francouzskou ambasádu. Podle Chovance zatím není důvod opatření měnit.
13:51
Evropa
Lepší kontrolou internetu, důslednou sociální činností nebo těsnější spoluprácí na vnitřní a vnější bezpečnosti Evropské unie chtějí europoslanci bojovat proti radikalizaci evropských občanů. Příslušné nezávazné usnesení, které se obrací na Evropskou komisi a unijní státy, dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku přijal Evropský parlament.