Diskuze

Transsibiřskou magistrálou otřásl v roce 1989 výbuch, odpovídal Hirošimě

Dva projíždějící osobní vlaky zasáhl 4. června 1989 na Transsibiřské magistrále v blízkosti města Ufa výbuch zkapalněného plynu z poškozeného potrubí. Bilance tragédie byla hrozivá. V důsledku exploze přišlo o život 575 pasažérů, dalších 600 lidí zůstalo trvale postiženo. Havárie je nejhorším železničním neštěstím v Evropě od konce první světové války.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Chybí vám tam zmínka o tom strojvedoucím, který dokázal vyvézt z toho ohnivého pekla několik desítek lidí. Napřed ho chtěli soudit za porušení předpisů, ale na přímou intervenci sovětského ministra dopravy bylo stíhání zastaveno a nakonec dostal ještě metál za hrdinství

0 0
možnosti
Foto

Tak na túto udalosť si dobre spomínam. V tých dňoch som bol totiž v Moskve - na koncerte skupiny Pink Floyd. Ak sa nemýlim, malo sa uskutočniť šesť koncertov (tri dni - každý večer dva koncerty --- ale na to by som sa musel pozrieť do starého zápisníka). Určite viem, že bol vyhlásený štátny smútok v celom ZSSR, pretože "niekde vybuchol plyn" - a preto Pink Floyd odohrali o dva koncerty menej.

0 0
možnosti
MK

To, že výbuch plynu, unikajícího z potrubí, nepřežila spousta lidí ve dvou vlacích je pravda. Ale, že se jednalo o zkapalněný plyn, který se shromažďoval v loužích, je neuvěřitelná pitomost. Zemní plyn se zkapalňuje pouze pro přepravu v tankerech a teplota kapalného zemního plynu je -162°C !!

3 1
možnosti
FL

Co se podle vás přepravuje v plynovodu a jakou ten má teplotu?

0 0
možnosti

"Obsluha plynovodu ale na varovné signály reagovala zvýšením tlaku v potrubí." - nu vot, nas mnogo!

3 2
možnosti
VJ

V95í34t 98J75e92ž96e13k

2. 6. 2019 21:07

Možná jsem si našel jiné město, ale Ufa není v Evropě, takže o ní nelze mluvit jako o největším neštěstí v Evropě.

1 6
možnosti
VK

Svojim spôsobom máte pravdu ,ale neriešte to. Pokial môže Kazachstan, Izrael, Turecko, ktoré z 90% leží v Azii a spol hrať futbalovú kvalifikáciu na ME,tak sa nie je čomu diviť...

1 0
možnosti
MK

Ta věc nebyla tutlána, ale časově se kryla s masakrem na Tchien-an-men. Proto se jí nedostalo tolik pozornosti, kolik by si zasloužila.

11 0
možnosti
GK

Podobne velka tragedie se stala 11 let pred tim ve Spanelsku v kempu Los Alfaques u Costa Daurada

The tanker truck was loaded with 23 tons of highly flammable liquefied propylene. 217 people (including the driver) were killed and 200 more severely burned.

https://en.wikipedia.org/wiki/Los_Alfaques_disaster

5 0
možnosti
HK

Nevadit, nas mnogo.

0 13
možnosti
JP

Koho kam nevodit?

6 0
možnosti
DR

Iba v Krajine neobmedzených možností je možné zmeniť medium , z ropy na plyn ! ;-D

11 2
možnosti
PK

P79a83v72e22l 58K63r87a94l

2. 6. 2019 16:40

Podival jsem se, jak to bylo pry utajeno. A utajili to tak, ze v SSSR byl statni smutek a Rude pravo se o tom tajne verejne rozhodlo napsat... http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1989/6/6/1.png

21 1
možnosti
HK

Zajímavé, že to bylo v RP. Fakt je, že si tu událost nepamatuji.

Asi jsem RP nečetl a ani lidé sami si o tom nijak zvlášť nepovídali, tak ani onak.

0 0
možnosti