Vesmírné středisko Tongčang-ri, odkud v polovině dubna odstartuje raketa se

Vesmírné středisko Tongčang-ri, odkud v polovině dubna odstartuje raketa se severokorejskou družicí. Satelitní snímek společnosti GeoEye. | foto: AP

Kimův satelit obhlédne z orbitu naši úrodu, zní z Pchjongjangu

  • 202
Družice, kterou má na orbit vynést severokorejská raketa, má za úkol zjistit velikost úrody a analyzovat přírodní zdroje. Agentuře AP to prozradil nejmenovaný zdroj z totalitní země. Západ KLDR podezřívá, že chce provést zkoušku rakety dlouhého doletu a Spojené státy proto zastavily potravinovou pomoc pro zbídačenou zemi.

Pchjongjang bude podle nejmenovaného činitele severokorejského vesmírného programu satelit využívat k vědeckým účelům. Na důkaz jeho mírového poslání byli prý na vypuštění rakety pozváni zahraniční odborníci a novináři.

Severokorejský činitel dále řekl, že satelit váží sto kilogramů a bude obíhat nad Zemí ve výšce 500 kilometrů. Vypuštěn má být zhruba v polovině dubna při příležitosti 100. výročí narození Kim Ir-sena, zakladatele totalitní země a děda současného vůdce Kim Čong-una.

Washington kvůli plánovanému startu rakety zastavil potravinovou pomoc. Na dodávce 240 tisíc tun potravin se USA s Pchjongjangem dohodly v únoru výměnou za moratorium KLDR na jaderné aktivity i raketové testy.

"Byli jsme nuceni zastavit naši potravinovou pomoc Severní Koreji v důsledku rozhodnutí Pchjongjangu vypustit v dubnu raketu, která oficiálně ponese na oběžnou dráhu satelit," prohlásil vysoký představitel pentagonu Peter Lavoy.

Pchjongjang tvrdí, že už v roce 2009 na oběžnou dráhu vypustil jednu družici. Jižní Korea a Spojené státy ale oponují, že start se tehdy nezdařil a raketa spadla do moře.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video