Severoirský premiér Peter Robinson. | foto: AP

Severoirský premiér podal demisi. Vadí mu, že stále existuje IRA

  • 1
Severoirský premiér Peter Robinson ve čtvrtek oznámil demisi. Zdůvodnil to bezvýchodnou situací, kvůli které hrozí zánik systému dělby moci mezi protestanty a katolíky.

Zástupci severoirských protestantů Robinsonovi vadí, že katolíci dost rychle nepokročili s rozpouštěním své ozbrojené složky, nechvalně proslulé Irské republikánské armády (IRA). Poslední kapkou byla nedávná vražda bývalého člena IRA, kterého pravděpodobně zabili její odpadlíci neuznávající současné politické uspořádání.

Robinson řekl, že vládu s ním opouštějí všichni ministři až na jednoho - Arlene Fosterovou, která má být dočasnou premiérkou a ministryní financí. Má se tím prý zabránit, aby situace nevyužily ostatní politické strany. Jednání o zažehnání vládní krize podle něj ale pokračuje.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. Násilnosti si od roku 1969 vyžádaly kolem tří a půl tisíce lidských životů.

V roce 1998 vznikl na základě mírové dohody systém snažící se uklidnit obavy obou táborů. Vládu vedou první ministr a jeho prakticky rovnocenný zástupce, který musí být z opačné komunity než premiér. Ministerstva se rozdělují po volbách podle složitého klíče mezi obě komunity.

Složité uspořádání, které se úzkostlivě snaží, aby se žádná část severoirské společnosti necítila vyloučená z rozhodování o správě země, znamená, že zde není parlamentní opozice, protože jsou všechny velké strany ve vládě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue