Vojenská přehlídka v Pchjongjangu (16. února 2012)

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu (16. února 2012) | foto: Reuters

Severní Korea pozvala jaderné inspektory, tiší strach z Kimovy družice

  • 18
Severní Korea pozvala do země inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Důvodem je zřejmě snaha rozptýlit obavy z minulého týdne, kdy Pchjongjang oznámil, že hodlá vypustit na oběžnou dráhu satelit. Panuje totiž podezření, že je to jen zástěrka pro test rakety dlouhého doletu.

Mluvčí Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Gill Tudorová oznámila, že pozvánka KLDR dorazila v pátek. Ve stejný den Pchjongjang znepokojil svět svým plánem vypustit v termínu od 12. do 16. dubna družici zkonstruovanou za pomoci domácích technologií.

Vedení stalinistického režimu tvrdí, že satelit na oběžnou dráhu umístí na počest stého výročí narození zakladatele země Kim Ir-sena, které připadá na 15. dubna.

Tudorová podrobnosti z pozvánky nesdělila. Uvedla nicméně, že MAAE dosud o ničem nerozhodla, ale bude s KLDR i dalšími zeměmi jednat o podrobnostech návštěvy.

Severokorejský satelit má být za pomoci rakety Unha-3 vypuštěn tři roky po obdobném experimentu, který v dubnu 2009 skončil neúspěchem. Raketa Unha-2 tehdy spadla do moře a USA i Jižní Korea čin odsoudily jako pokus o skryté testování raket dlouhého doletu. OSN vzápětí uvalila na Severní Koreu zpřísňující sankce.

Komunistický režim nedávno souhlasil, že zmrazí svůj jaderný program a připojí se k moratoriu na testy raket. Washington na oplátku pošle hladovějící zemi 240 tisíc tun potravin.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video