KLDR obnoví vojenskou linku s Jižní Koreou, pošle delegaci na olympiádu

  • 64
Severní Korea a Jižní Korea se dohodly na řadě kroků směřujících ke zlepšení vzájemných vztahů. KLDR oznámila, že vyšle svou delegaci na zimní olympijské hry, které se budou konat příští měsíc v jihokorejském Pchjongčchangu. Oba státy se také domluvily na obnově vojenské horké linky a na uspořádání vojenských rozhovorů.

„Obě země se dohodly snížit stávající vojenské napětí a uspořádat vojenské rozhovory o této otázce,“ píše se podle agentury AFP v komuniké. Na zmínku o potřebě denuklearizace Korejského poloostrova ale nereagoval vedoucí severokorejské delegace pozitivně, sdělila jihokorejská delegace.

Smrt imperialistům, lepší zažívání zvířat. Co prozrazují plakáty z KLDR?

Obnovena má být vojenská horká linka zřízená v západní části hranice pro naléhavé spojení mezi armádami obou zemí. „Naše strana ji začne znovu používat ve středu v 8:00 místního času (o půlnoci SEČ),“ uvedl náměstek jihokorejského ministra pro sjednocení Čong He-song. Civilní horká linka mezi oběma zeměmi v pohraniční vesnici Pchanmundžom byla zprovozněna již minulý týden.

Severní Korea přerušila komunikaci prostřednictvím vojenské i civilní horké linky v únoru 2016 v odvetě za uzavření společné průmyslové zóny Kesong, k němuž Jižní Korea přistoupila v reakci na raketové a jaderné testy KLDR. Podle Soulu Severní Korea využívala devizy z Kesongu na nákup materiálu pro své zbrojní programy.

Rozhovory byly zorganizovány poté, co se severokorejský vůdce Kim Čong-un ve svém novoročním projevu překvapivě vyslovil pro zlepšení mezikorejských vztahů a uvedl, že zvažuje vyslání severokorejské výpravy na únorovou olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu.

„Severokorejská strana sdělila, že vyšle olympijskou delegaci, která bude zahrnovat vysoké činitele, sportovce, roztleskávačky, družstvo na předvádění taekwonda a novináře na Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu,“ řekl tisku náměstek jihokorejského ministra pro sjednocení Čong.

Jihokorejští představitelé podle náměstka navrhli, aby sportovci z obou zemí na zahajovacím a závěrečném ceremoniálu olympijských her pochodovali společně. Prohlásili rovněž, že Jižní Korea by ve spolupráci s OSN mohla dočasně zrušit některé sankce uvalené na KLDR, aby usnadnila účast Severní Koreje na olympiádě.

Setkávání příbuzných

Jižní Korea dále navrhla, aby bylo obnoveno setkávání příbuzných, které od sebe oddělila korejská válka z 50. let minulého století. Jihokorejská strana si přeje, aby se nová schůzka členů rozdělených rodin uskutečnila u příležitosti lunárního Nového roku, který letos připadá na 16. února.

Soul také vyzval k obnově jednání o snížení nepřátelských akcí v příhraničí a zdůraznil nutnost denuklearizace Korejského poloostrova, dodal náměstek Čong. Jak na tyto návrhy reagovala KLDR, zatím není známo.

Zelený telefon, červený telefon. Jak funguje horká linka na hranici KLDR

Dohoda o severokorejské účasti na olympiádě se obecně očekávala, celkové zlepšení vzájemných vztahů ale zůstává problematické. Podle agentury AP lze předpokládat, že KLDR bude požadovat od Jižní Koreje výměnou za obnovu setkávání rodin rozdělených korejskou válkou a za obnovu vojenských rozhovorů ústupky.

Pchjongjang může například chtít, aby Soul zastavil propagandistické vysílání z tlampačů umístěných u společné hranice a omezení či úplné ukončení společných jihokorejsko-amerických vojenských manévrů. Zastavení společných vojenských cvičení je pro Jižní Koreu nepřijatelné, protože by vážně poškodilo vztahy s jejím hlavním spojencem USA, které chtějí vyvíjet maximální tlak na KLDR, napsala agentura AP.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue