Severokorejský vyjednavač Kim Jong-čchol (18. ledna 2019) | foto: AP

Do Washingtonu dorazil vyjednavač z KLDR, od vůdce dovezl dopis pro Trumpa

  • 7
Severokorejský vyjednavač Kim Jong-čchol přletěl ve středu do Washingtonu, kde se má setkal s šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem. Měli by spolu jednat o možném dalším setkání mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem. Podle BBC přivezl od severokorejského vůdce dopis adresovaný Trumpovi.

Média spekulují, že další schůzka vrcholných představitelů obou zemí by se mohla konat ve Vietnamu. Severokorejský vůdce má přitom podle agentury Reuters v únoru přijet do Vietnamu na oficiální státní návštěvu.

Vůdci USA a KLDR se sešli poprvé na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Termín jednání byl oznámen právě poté, co se Kim Jong-čchol vydal do USA a sešel se v Bílém domě s americkým prezidentem.

Podle jihokorejské agentury Jonhap přiletěl Kim Jong-čchol do Washingtonu komerčním letem z Pekingu. Severokorejci plánované jednání s USA zřejmě konzultují s Čínou, která je hlavním diplomatickým spojencem Pchjongjangu. Podporu čínského vedení pro plánovaný druhý summit s Trumpem již v Pekingu počátkem ledna vyjednal sám vůdce KLDR Kim Čong-un.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video