Jedna spadlá větev a šimpanzi byli venku. Zoo v Belfastu za to čelí kritice

  • 14
Skupina šimpanzů si za pomoci ulomené větve uvolnila cestu z výběhu, jeden z nich se dostal až na cestu pro návštěvníky. Ačkoliv nebyli na svobodě dlouho a nikomu neublížili, zoo v irském Belfastu čelí kritice. Jedná se již o druhý letošní útěk zvířete z této zoo.

Na videu natočeném návštěvníky lze vidět, jak skupinka šimpanzů po ulomené větvi vyšplhá na zeď, která ohraničuje jejich výběh. Jedna z opic se následně dostala až na chodník pro návštěvníky. Po chvíli procházení se v poklidu vrátila zpět za ostatními. Zvířata nebyla agresivní a na nikoho neútočila, událost přesto zdvihla vlnu kritiky směrem k bezpečnostním opatřením v zoo.

Podle lídryně severoirské Strany zelených Claire Baleyové bylo štěstí, že se nikomu nic nestalo. Baleyová vyjádřila obavy o bezpečnost lidí i zvířat v zoo a upozornila na lednový incident, kdy z výběhu utekla panda červená. 

Podle zoo šlo ale o výjimečný incident. „Chtěli bychom ujistit veřejnost, že prostředí v zoo je bezpečné a na návštěvníky zde čekají pouze příjemné zážitky,“ řekla její mluvčí serveru BBC.

Svědci události byli útěkem šimpanzů překvapeni. Jedna z návštěvnic se svěřila, že byla ztuhlá hrůzou, protože zvíře mohlo klidně napadnout její děti.

Jiná žena ale vidí celou situaci o poznání pozitivněji. Zvíře podle ní nebylo agresivní, pouze klidně pozorovalo okolí a celý zážitek hodnotí jako „úžasný“.

Šimpanz je inteligentní, politikaří, ale jako člověk se chovat nemůže

Větev, kterou šimpanzi použili k útěku, spadla pravděpodobně při některé z nedávných bouří. „Ošetřovatelé denně provádějí různé kontroly, mezi něž patří i prohlídka, zdali se v blízkosti ohrad nenachází předměty, které by ohrožovaly bezpečnost zvířat  nebo návštěvníků,“ řekla mluvčí. Zoo ale nyní plánuje prošetřit, zdali větev do výběhu spadla až po ranních obchůzkách ošetřovatelů.

„Chceme, aby v okolí výběhů byla příroda a stromy, ale tuto situaci vyhodnotíme a budeme řešit,“ řekla mluvčí. Pokud se to ukáže jako nutné, zoo šimpanz bude muset zkrátit nebo pokácet stromy v blízkosti výběhu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video