Diskuze

Siegel: Světu hrozí krize, ale lidé stále nechápou, že voda není zadarmo

Svět stojí před hrozbou, že už kolem roku 2020 přestanou i na nečekaných místech stačit zásoby vody. Upozorňuje na to právník Seth Siegel ve své knize Budiž voda, v níž zároveň popisuje řešení. „Voda není zadarmo a je potřeba platit její skutečnou cenu,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. Dobrým příkladem hospodaření s vodou je podle něj Izrael.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P84e12t83r 84A41d27l22e26r

13. 12. 2016 6:55

na ja, rimsky klub, ze nebude nafta, pak nejruznejsi podnebni panikari, ted sileny pravnik z brooklynu ...

0 0
možnosti
JV

Krize hrozí těm, pane Siegel, kteří s vodou hospodaří, z toho mají zisky a cenu vody předražují. Protože až vodu každý stát dostane pod kontrolu a vyžene tyto cizí společnosti, bude mít možnost s vodou hospodařit sám. Myslím, že peněz za vodu lidé platí neúměrně hodně vzhledem ke stavu např. vodovodních potrubí. A pak se může ukázat, že vody je dostatek a že najednou jsou peníze na opravy, rekonstrukce, čističky a pod. Samozřejmě, že se potom nesmí navyšovat platy těch, kteří se na tomto procesu budou podílet a kteří by zase chtěli bohatnout na úkor druhých. Reálný svět je jedna věc a zlodějna a mamon druhá. Ale i v této reálné době je třeba reálně tvrdě proti takovým reálným lidem reálně zakročit.

1 0
možnosti
VS

Už tady byla řeč o Izraeli - jako jednu z prvních věcí začali preventivními opravami vodovodních časů, výsledekm jsou ztráty do 10 % - v porovnání se čtyř až pětinásobkem v běžném západním světě. Jistě, něco to stojí .. zadarmo není nic.

0 0
možnosti
DL

A vzduch je zadarmo?

0 0
možnosti
MR

M49a85r94t97i61n 76R25a98m

12. 12. 2016 14:22

Pane Siegle, fakt si nemyslím, že je voda zadarmo! Kubík platím skoro 100,-

4 0
možnosti
JZ

J26a56n 46Z71e49m44a66n

12. 12. 2016 12:38

Zasponzorovala by EU zařízení na odsolování vody v ČR? Mohl by z toho být hezký kšeft a koho zajímá, že nemáme moře.

3 0
možnosti
MM

Mozna by se stacilo zamyslet nad tim, kam se ztraci spodni vody.

Nenavratne mizi v plastovych lahvich.

Tito staceci do lahvi narusuji vodni stabilitu zeme.

A kam putuji penize z techto ceskych zasob vody?

Za hranice. Jak jinak.

0 2
možnosti
JP

asi takhle: pokud vam staci ta voda ve forme studanky kdesi v lesich, pak ano, je a i nadale bude zadarmo. pokud od te vody ocekavate, ze vam dotece az do baraku, a po pouziti ze z toho baraku zase odtece a vycisti se, tak ne, tohle zadarmo nikdo provozovat nebude. inzenyr nebude zadarmo projektovat cisticku, bagrista nebude zadarmo kopat kanaly, vyrobce plastu vam nebude zadarmo dodavat trubky, a ne, uz vubec nikdo nebude celou tuhle srandistiku financovat jenom pro vase modre oci, nybrz proto, aby na tom docela obycejne trhnul nejake ty prachy. vitejte v realnem svete ...

3 0
možnosti
PS

Takoví "odborníci" by nejraději zpoplatnili i nádech a výdech. A pak žebrat o vzduch na sociálce. Super. Ono např. to "plýtvání" pitnou vodou u nás vede k tomu, že se musí stát starat abychom si ty zdroje pitné vody příliš nezasvinili. V ČR snížení odběru pitné vody znamená, že si pak můžeme "dovolit" zašpinit více vodních zdrojů. Ke snížení platby za vodu to nepovede, protože nejdražší je provoz sítí, který se musí zaplatit vždy, navíc při nízkém průtoku nastanou problémy s čistotou vody.

Použití splaškové vody z domácností pro zemědělství je problematické, protože tam máte např. zbytky léků, pracích prášků, a kdovíjakých dalších "civilizačních vymožeností". Mimochodem, menší spotřeba vody opět neznamená snadnější čištění, protože odpadu bude stejné množství, pouze bude koncentrovanější. Tlak na nízkou spotřebu vody při praní znamená zdravotní riziko, protože z prádla pořádně nevyperete zbytky prášku.

Co se týče desalinizace, nejlevnější by asi bylo využití jaderné energie, Rusové mají pro odsolování x roků v provozu rychlý reaktor. V daném případě by pomohly i OZE, protože odsolovat nemusíte 24h denně, ale pak se to prodraží, jednak náklady na OZE, jednak tím že to musíte předimenzovat (čas kdy nemáte energii musíte kompenzovat vyšším výkonem zařízení).

2 0
možnosti
RM

Osobně bych ocenil, pokud by prozíravá vláda (nějaká) nechala nejlepší odborníky zpracovat téze, jaké hrozby a problémy jsou pro nás v dlouhodobém horizontu nejdůležitější a jaká opatření je nutné provést i vysoce nad časový rámec volebních období - např.zmíněné hospodaření s vodou, zásahy v krajině, výzkum ...

1 0
možnosti
OG

O89n82d29ř20e72j 53G39r76i75m

12. 12. 2016 8:32

To, že voda není zadarmo, už dávno lidi na Blanensku/Boskovicku vědí, protože tu máme ty největší vodovodně-kanalizační vydřiduchy z celé ČR

2 0
možnosti