Ruská televize odvysílala telefonát Skripalové, brzy prý opustí nemocnici

  • 1151
Ruská státní televize odvysílala záznam telefonického rozhovoru, při němž údajně Julija Skripalová říká své sestřenici, že se rychle zotavuje a již brzy opustí nemocnici. Její otec, bývalý agent Sergej Skripal, je podle ní „zdravotně v pořádku“ a „není nezvratně postižen“.

„Vše je v pořádku. Teď (otec) odpočívá, spí. Všichni jsme zdravotně v pořádku. Nikdo nebyl nezvratně postižen. To je vše, brzy se odhlásím (z nemocnice). Vše je OK,“ řekla Julija ve zmíněné nahrávce podle agentury Interfax. Záznam rozhovoru odvysílala ruská státní televize s upozorněním, že neručí za pravost nahrávky, kterou jí poskytla Viktorija Skripalová.

Viktorija tvrdí, že jí Julija sama zatelefonovala ve středu večer, krátce poté, co si médiím postěžovala, že ještě nemohla se sestřenicí hovořit. Chtěla by ji v pondělí navštívit, neví však, zda dostane britské vízum. „Viki, nikdo ti víza nedá,“ tvrdí údajně Julijin hlas na nahrávce. „Víš, jaká je situace. Uvidíme se později,“ dodala.

Do kauzy Sergeje a Julije Skripalových, otrávených počátkem března v Británii armádním jedem novičok, se hodlá vložit Marina Litviněnková, vdova po bývalém ruském agentovi otráveném v Londýně v roce 2006 radioaktivním poloniem. V případě obou otrav Londýn tvrdí, že za útoky stojí Moskva, která to popírá. Viktorija Skripalová chce příbuznou odvézt do Ruska.

Alexandr Litviněnko, zběhlý agent ruské tajné služby FSB, před smrtí ze své vraždy obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle vyšetřování existují důkazy, že Litviněnka otrávili bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, které ale Rusko odmítlo vydat. Vdova po Litviněnkovi Marina podle BBC nabídla Viktoriji veškerou pomoc, protože se v minulosti ocitla v obdobné situaci.

21. ledna 2016

Berlín chce po Británii důkazy o ruské vině

Británie musí předložit důkaz, že Rusko stálo za otrávením bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, prohlásil tajemník německého ministerstva zahraničí pro vztahy s Ruskem Gernot Erler. Podle něj v tomto směru roste tlak na britskou vládu poté, co britská vojenská laboratoř v Porton Downu v úterý připustila, že nemůže prokázat ruský původ nervově paralytické látky.

„To protiřečí tomu, co jsme předtím slyšeli od britských politiků, a určitě to zvýší tlak na Británii, aby předložila další důkaz o tom, že stopy přesvědčivě vedou do Moskvy,“ řekl Erler v rozhovoru s televizí ARD. Zároveň dodal, že informace tajných služeb patrně vedly Británii k tomu, že v souvislosti s pokusem o vraždu bývalého agenta obvinila přímo ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Zjevně z britské strany existovaly takové zprávy, založené na informacích tajných služeb, takže nejen Porton Down sehrál svou roli, ale také dodatečné informace,“ řekl Erler. „Ale ty nejsou veřejně známy, a nyní je tu tlak na to, aby bylo těchto informací odhaleno více, jinak celá věc není transparentní,“ dodal Erler. miloš

Deník The Times přitom ve čtvrtek přišel s tvrzením, že britští vyšetřovatelé byli s použitím vědecké analýzy a zpravodajských informací schopni už ve dnech bezprostředně po útoku identifikovat zdroj látky, která otrávila Skripala a jeho dceru (viz Británie našla tajnou ruskou laboratoř, kde vyrobili novičok, tvrdí deník).

Německo stejně jako Británie, USA a další západní státy kvůli útoku z 4. března vypovědělo ruské diplomaty. Rusko reagovalo recipročně. Erler zdůraznil, že stupňování napětí mezi Západem a Ruskem musí skončit. Vyzval rovněž Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby provedla nezávislé vyšetřování kolem jedovaté látky použité při útoku na Skripala.

12. března 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video