Julija Skripalová na archivním snímku

Julija Skripalová na archivním snímku | foto: AP

Skripalova dcera už může mluvit, nejvíce jedu bylo u dveří jejich domu

  • 863
Dcera bývalého agenta Sergeje Skripala je od čtvrtka při vědomí a může mluvit. Britská policie se domnívá, že dvojice byla poprvé vystavena nervové látce u vchodových dveří jejich domu v anglickém Salisbury. Británie z útoku nervovým toxinem obviňuje Moskvu, která to odmítá.

Nemocnice v Salisbury ve čtvrtek oznámila, že stav Julije Skripalové se výrazně zlepšil a už není v přímém ohrožení života. „Jsem rád, že mohu oznámit zlepšení stavu Julije Skripalové. Na léčbu reaguje dobře, nadále je jí ale poskytována 24 hodin denně expertní klinická péče,“ uvedla Christine Blanshardová, která je lékařskou ředitelkou oblastní nemocnice v Salisbury. 

O několik hodin později informovala BBC s odkazem na lékaže, že dcera bývalého agenta je při vědomí a může mluvit. 

Informace o zlepšení stavu Skripalové je považována za překvapivou. Ve středu zveřejněném rozhovoru se zpravodajkou BBC v Rusku totiž Skripalova neteř Viktoria Skripalová prohlásila, že dvojice má jen minimální šanci na přežití. I kdyby Skripal a jeho dcera přežili, budou do konce života invalidní, uvedla Skripalová.

Nejvíce jedu u dveří

Šestašedesátiletý Skripal a jeho 33letá dcera Julia jsou od útoku ze 4. března, kdy je nalezli v bezvědomí na lavičce, v kritickém stavu a podle britských vyšetřovatelů možná utrpěli trvalé poškození mozku. Britská policie se domnívá, že bývalý dvojí agent Sergej Skripal a jeho dcera byli poprvé vystaveni nervové látce právě u vchodových dveří jejich domu.

„Specialisté dosud identifikovali největší koncentraci nervové látky na domovních dveřích bydliště,“ uvedla ve čtvrtek policie. „V této fázi našeho vyšetřování se domníváme, že Skripalovi přišli do styku s nervovou látkou nejdřív na jejich domovních dveřích,“ řekl šéf protiteroristického oddělení londýnské policie Dean Haydon a dodal, že vyšetřování se z velké části soustředí na bydliště Skripalových a okolí.

Aféra kolem otravy Skripala a jeho dcery ještě více poškodila už tak chladné vztahy mezi Moskvou a Západem. Sedmadvacet zemí včetně velké většiny členských států EU či Spojených států vypovědělo ruské diplomaty. Britský ministr zahraničí Boris Johnson ve středu prohlásil, že Rusko mezinárodní reakcina útok nervovou látkou podcenilo.

Rusko žádá Londýn o právní pomoc

Ruští vyšetřovatelé oficiálně požádali Británii o právní pomoc při vyšetřování otravy Julije Skripalové. Podle čtvrteční zprávy agentury Interfax žádá Moskva o podrobnosti o okolnostech zločinu a o kopii vyšetřovacích spisů a zdravotní dokumentace.

Otrava agenta Skripala

Ruské vedení si opakovaně stěžuje, že britská strana o pátrání po pachateli chemického útoku Moskvu neinformuje a odmítá s ruskými vyšetřovateli spolupracovat. Ve středu ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že pokud Londýn na spolupráci nepřistoupí, zahájí Rusko vlastní vyšetřování. Jeho součástí je i žádost o právní pomoc.

Rusové chtějí otravu vyšetřovat, protože poukazují na to, že Julija Skripalová má ruské občanství. Držitelem ruského pasu je podle dostupných informací i její otec, který má ovšem také britské občanství. Informace o otravě Sergeje Skripala, který britské rozvědce vyzradil desítky ruských špionů v západní Evropě, byl v Rusku zatčen, odsouzen do vězení a nakonec spolu s dalšími vyměněn za skupinu ruských špionů odhalených v USA, Moskva nepožaduje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video