Sergej Skripal

Sergej Skripal | foto: Reuters

Skripal a jeho dcera si vypnuli GPS, mohli mít v plánu tajnou schůzku

  • 168
Dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera vypnuli v den, kdy je někdo otrávil, na čtyři hodiny navigaci GPS ve svých telefonech. Napsal to deník The Times, podle kterého tak mohli učinit proto, že měli mít v plánu tajnou schůzku. Londýnská policie odmítla informaci potvrdit.

S vypnutou navigací se Skripalovi mohli vydat na tajnou schůzku, aniž mohli být sledováni, spekuluje britský list

Dvojice v Salisbury 4. března nejprve navštívila hrob Skripalovy manželky a jejich syna na místním hřbitově, pak zamířila do restaurace. Kolem půl čtvrté odpoledne místního času pak byli nalezeni v bezvědomí na nedaleké lavičce. Od té doby jsou v kritickém stavu v nemocnici.

Britští telefonní operátoři poskytli protiteroristickým složkám údaje o tisících mobilů, které byly v Salisbury v provozu v onen den a několik dnů předtím, uvedl The Times bez uvedení zdroje svých informací. S pomocí těchto dat je možné vystopovat pohyb případného útočníka.

List rovněž píše, že Skripal dal v den útoku na břehu řeky Avon v centru Salisbury chléb třem chlapcům, kteří tam krmili kachny. Chlapci pak byli mezi několika desítkami osob, u nichž později lékaři prověřovali možnou přítomnost nervově paralytické látky.

Kauza Skripalových odstartovala dramatický diplomatický konflikt mezi Ruskem a Británií a jejími spojenci. Londýn považuje za vysoce pravděpodobné, že útok na bývalého agenta ruské GRU a britské MI6 byl dílem ruských tajných služeb řízených z Kremlu. Rusko jakýkoli podíl na otravě popírá.

Ruští trollové nezaháleli

Mínění Britů v kauze bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala se na Twitteru snažili zmanipulovat ruští trollové. Vyplývá to z analýzy digitální laboratoře Digital Forensic Research Lab, která spadá pod americkou zahraničněpolitickou organizaci Atlantická rada, napsal britský list The Telegraph.

Uživatelé z několika zřejmě falešných účtů na Twitteru, které podle analytiků mohou být napojeny na trollí farmu v Petrohradu, sdíleli anketu britské blogerky Rachael Swindonové, ve které hlasovalo na 15 700 lidí. Blogerka se v anketě ptala, zda si lidé myslí, že britská premiérka Theresa Mayová „poskytla dostatek důkazů k tomu, aby mohla z případu obvinit Rusko“.

KOMENTÁŘ: V kauze Skripal zazněla jen hlasitá obvinění bez důkazů

Sedmasedmdesát procent uživatelů v anketě odpovědělo záporně. Swindonová, která je známou podporovatelkou vůdce britských opozičních labouristů Jeremyho Corbyna a která má na Twitteru 57 000 odběratelů, následně uzavřela, že „nálada britské veřejnosti se mění“.

Podle expertů z Digital Forensic Research Lab však některé z nejvlivnějších tweetů této ankety pocházelo z prokremelských účtů, které byly zřejmě organizované.

Analytik Ben Nimmo uvedl, že proruští uživatelé se tak snažili ovlivnit hlasování v anketě a vytvořit zdání větší nespokojenosti Britů s britskou vládou, než uživatelé Twitteru ve skutečnosti projevili. „Rozsáhlé zapojení ruských účtů v britské anketě tak ukazuje, jak snadno mohou propojené účty zvýšit účast v onlinové debatě a s velkou pravděpodobností zmanipulovat ji i z velké dálky,“ dodal odborník.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video