Park v Salisbury, kde byl počátkem března nalezen otrávený Sergej Skripal a...

Park v Salisbury, kde byl počátkem března nalezen otrávený Sergej Skripal a jeho dcera. (28. března 2018) | foto: Reuters

Skripalův zdravotní stav už není kritický. Novičok otrávil i jeho kočku

  • 1145
Zdravotní stav ruského exagenta Sergeje Skripala už není kritický, uvedla nemocnice v britském Salisbury. Otravu novičokem nepřežila jeho kočka a dvě morčata. Informace o osudu zvířat vyšly najevo poté, co se o stav domácích mazlíčků začalo zajímat ruské ministerstvo zahraničí.

Podle agentury Reuters v pátek oznámila nemocnice v britském Salisbury, kde byl Sergej Skripal před měsícem otráven, že jeho zdravotní stav už není kritický. 

„Dobře reaguje na léčbu, rapidně se zlepšuje a už není v kritickém stavu,“ uvedla ředitelka oblastní nemocnice v Salisbury Christine Blanshardová. Podle zpravodajského portálu BBC je Skripal při vědomí a komunikuje s personálem nemocnice. 

Britská policie mezi tím rozšířila vyšetřovací spis o nové poznatky. Začala se zajímat o zdraví Skripalových zvířat, která Kreml označil za klíčové stopy. Podle Moskvy by právě díky nim mohli britští vyšetřovatelé odhalit, kdo se šestašedesátiletého bývalého dvojitého agenta pokusil otrávit, píše deník The Sun

Britské vládní zdroje uvedly, že specialisté na chemické zbraně, kteří se do Skripalova domu ve Wiltshiru dostali krátce po útoku ze 4. března, nalezli jeho domácího mazlíčka ve velmi špatném stavu. Nemocná kočka byla posléze převezena do výzkumné laboratoře britského ministerstva obrany v Portdownu, kde ji experti podrobili testům.

06.dubna 2018 v 12:51, příspěvek archivován: 06.dubna 2018 v 13:05

Two guinea pigs and a cat belonging to former Russian spy Sergei Skripal, poisoned in a nerve agent attack in the UK last month, have died, British authorities say https://t.co/C7pKWIfH30 https://t.co/ix9fa76Ccl

Podle vedoucího veterinární laboratoře bylo zvíře v natolik špatném a podvyživeném stavu, že ho vyšetřovatelé raději utratili. Tělo kočky pak spálili, aby se zabránilo kontaminaci smrtícím jedem novičok. Stejný osud potkal také dvě Skripalova morčata.

Scotland Yard uvedl, že Sergej Skripal a jeho dcera přišli s nervovým jedem poprvé do styku právě ve svém domě. Po podrobném forenzním zkoumání se ukázalo, že nejvyšší koncentrace smrtící látky byla nalezna na vchodových dveřích, informoval The Telegraph.

Dveře domu Sergeje Skripala v anglickém Salisbury

Zájem o zvířata podnítili Rusové

Ruské ministerstvo zahraničí se v průběhu vyšetřování začalo o zdravotní stav Skripalových zvířat zajímat. 

„Kde jsou domácí mazlíčci a jaký je jejich stav?“ ptala se ve středu mluvčí ministerstva Maria Zakharová. „Jsou to živé bytosti a pokud byl v domě opravdu použit toxický chemický prostředek, měly by také projevovat známky otravy,“ pokračovala.

Část Skripalovy rodiny žijící v Rusku na tuto otázku také požaduje odpověď. „Kočka by možná mohla z domu utéct, ale morčata by měla být ve své kleci nalezena mrtvá. Britská policie tom vůbec neinformovala,“ stěžovala si Skripalova petačtyřicetiletá neteř Viktoria Skripalová.

Julija Skripalová mezitím vydala oficiální prohlášení o svém postupném zotavení. „Probudila jsem se už před týdnem a jsem ráda, že každý den nabírám na síle. Za zlepšení svého zdraví musím poděkovat mnoha lidem, zejména těm ze Salisbury. Postarali se o mě a mého otce, když jsme byli úplně nemohoucí,“ uvedla s tím, že nejvíce děkuje za péči a profesionalitu pracovníkům Salisburské nemocnice. 

Rusko podíl na útoku stále popírá

Ruský velvyslanec v Británii Alexandr Jakovenko prohlásil, že má z Julijina zotavení radost. „Jsem opravdu šťastný a doufám, že se brzy uzdraví také Sergej Skripal. Jsem si jistý, že se Julia jednoho dne opět vrátí do Moskvy, kde má práci a několik bytů. Je to bohatá žena a dobře se jí daří,“ uvedl Jakovenko.

Británie našla tajnou ruskou laboratoř, kde vyrobili novičok, tvrdí deník

V reakci na požadavky britského ministra zahraničí Borise Johnsona však Jakovenko popřel, že by Rusko disponovalo zásobou novičoku. „Není to pravda a tato prohlášení nejsou podložena žádnými důkazy,“ reagoval.

Ruský velvyslanec popřel také to, že by Rusko mělo jakýkoliv motiv ke Skripalově vraždě. „Není to pravda, slyšeli jsme už mnoho příběhů a teorií o naší motivaci a nesouhlasíme s nimi,“ řekl Jakonevnko. 

Britská vláda nicméně ve středu zopakovala své stanovisko, že za útokem na Skripalovy stojí právě Rusko. „Můžeme říct, že cesty jasně vedou k Rusku. Nemáme žádné pochybnosti o tom, že za útokem stojí ruský stát,“ uvedl pro BBC britský ministr bezpečnosti Ben Wallace.

Britové vystopovali novičok

Britské tajné služby určily, že nervová látka novičok použitá k otravě Skripala a jeho dcery byla vyrobena v armádních laboratořích v ruském uzavřeném městě Šichany. V pátek to napsal list The Times s tím, že tuto informaci Britové předali svým spojencům.

Ruský poslanec Nikolaj Pankov se proti zprávě The Times ohradil a prohlásil, že Šichany jsou součástí Balakovského okresu, což je jeho volební obvod. Proto prý ví, že vláda chemické zbraně v jeho obvodě nikdy nepřechovávala.

„Naposledy jsme o vojsku v obci Šichany slyšeli, když Rusko začalo s procesem ničení chemických zbraní, což bylo před dvaceti lety,“ řekl Pankov. Dodal, že informační válka proti Rusku kvůli případu Skripal stojí na vymyšlených základech.

Zpráva britských tajných služeb podle The Times uvádí, že zásoby zjištěné ve městě Šichany jsou mnohem menší, než je třeba pro bojové nasazení, což vede k domněnce, že látka je určena pro cílené operace.

Ruská televize odvysílala telefonát Skripalové: 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video