Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
  • Úterý 19. března 2024 Josef
Premium

NATO je rakovina, ale zákrok by byl smrtící, říká ruský expert k Ukrajině

Čestný předseda prezidia Rady pro zahraniční a obrannou politiku Sergej Karaganov | foto: Profimedia.cz

  20:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Jak v atmosféře eskalujícího napětí mezi Moskvou a Západem uvažuje vedení ruského státu? Jednu z možných odpovědí nabízí rozhovor týdeníku Argumenty a fakta s politologem Sergejem Karaganovem. Obsazení Ukrajiny podle něj sice není v ruském zájmu, ale NATO je rakovina, kterou je třeba zastavit.

Naslouchat Sergeji Karaganovovi se v době, kdy se Evropa ocitla v nejvážnější bezpečnostní krizi za dlouhá desetiletí, k hranicím Ukrajiny se stahují ruská vojska a Kreml chce svými požadavky proti rozšiřování NATO na východ zbořit status quo vzešlý z výsledků studené války, určitě vyplatí.

Devětašedesátiletý politolog a diplomat je doyenem ruské zahraniční politiky. Byl poradcem Borise Jelcina i Vladimira Putina a je čestným předsedou Rady pro zahraniční a obrannou politiku, která je považována za jeden z nejvlivnějších think tanků v Moskvě.

Stále si udržuje velmi dobré kontakty na ministerstvu zahraničí i v Kremlu, zároveň ovšem při svých vystoupeních nemusí brát ohled na politiku. Může tak říkat nahlas to, co si jestřábi kolem ruského prezidenta jen myslí. A nebo to, co by chtěli, abychom si mysleli, že si myslí – přeberte si to sami.

Raketomety BM-21 "Grad" na cvičení ukrajinské armády v Chersonské oblasti (19. ledna 2022)

Klíčovou otázkou dneška je, jestli se Rusko chystá vtrhnout na Ukrajinu. „My samozřejmě nemáme zapotřebí válčit kvůli Ukrajině až do posledního Ukrajince. Prý se chystáme obsadit Kyjev, ale to je mnoho povyku pro nic. Ano, naši vojáci stojí u ukrajinských hranic, ale jen kvůli tomu, aby na druhé straně nikoho nenapadlo vpadnout na Donbas,“ uvedl Karaganov v rozhovoru pro Argumenty a fakta.

„Jsem přesvědčen, že obsazení Ukrajiny není součástí našich vojenských plánů. Už jen proto, že obsazení země, která je ekonomicky, morálně i intelektuálně vykastrovaná, země s rozbitou infrastrukturou a zahořklým obyvatelstvem – to je ten nejhorší možný scénář,“ myslí si. „To nejhorší, co by nám Amerika mohla udělat, je předat nám Ukrajinu v tom stavu, do kterého ji dovedla.“

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Odmítá rovněž myšlenku, že Rusko bez Ukrajiny nikdy nemůže být skutečným impériem. „Ukrajina je nárazník. Odděluje nás od potenciálních západních agresorů a zároveň je přes něj na nás vyvíjen tlak. Dnes je ukrajinská otázka především otázkou nerozšiřování nepřátelské aliance na území tohoto nárazníku.“

Co se týče rozhovorů o ruských požadavcích, především zákazu rozšiřování NATO na východ, Karaganov je přesvědčen, že Západ konečně musí začít Rusku naslouchat. I kdyby k tomu bylo třeba vyvolat novou kubánskou krizi, k níž ostatně napětí kolem Ukrajiny při rozhovorech v Ženevě přirovnal ruský vyjednavač Sergej Rjabkov.

20. ledna 2022

„Začátek konce studené války se počítá od karibské krize. Mnozí naši lidé došli k závěru, že pokud k něčemu takovému nedojde i dnes, jestli naši partneři nevystřízliví, tak se nepochybně dopracují k válce horké. Nedopustíme, aby se v nějaké nové verzi opakoval 22. červenec 1941,“ připomíná nacistický vpád do SSSR Karaganov. Zároveň je přesvědčen, že pokud by Rusko nemělo jaderné zbraně, už by bylo napadeno.

Muž, který v devadesátých letech po boku Borise Jelcina bezmocně sledoval jak Česko, Polsko a Maďarsko míří do NATO (což hodnotil jako „největší chybu učiněnou po studené válce“) dnes Severoatlantickou alianci označuje za „rakovinu Evropy“. Rusko se ji v planých jednáních příliš dlouho snažilo „zaříkávat“, čímž jen napomáhalo jejímu šíření.

Putin na Ukrajinu vtrhne, ale pro Rusko to bude katastrofa, prohlásil Biden

„Ano, je to skutečně rakovina. A stále metastázuje. Aby přežilo, musí neustále podněcovat konfrontaci. Ale chirurgický zákrok by pro subkontinent mohl být smrtelně nebezpečný. Proto je třeba tuto chorobu nejprve teritoriálně ohraničit – pak se uvidí,“ vysvětluje Karaganov.

Současné Rusko podle něj má v jednání se Západem lepší pozici než Sovětský svaz, který vydržoval nesmyslně velkou vojenskou mašinérii, musel dotovat spřátelené státy třetího světa a navíc v závěru své existence prožíval hlubokou ideologickou krizi.

Západ hledá definici agrese. Reagovat na útok hackerů na Ukrajinu, či ne?

„V pozdním SSSR se téměř všichni, elity i lid, považovali za morálně méněcenné. Viděli, jak komunistická idea umírá, jak je naše ekonomika neefektivní, jak jsme všichni chudí. Chtěli jsme být jako oni. Takové nálady jsou u nás i nyní, ale vcelku je morální stav elit i společnosti kardinálně jinde. Víme, že jsme v právu, a to nás činí silné.“

Podle něj není vyloučeno, že pokud se současnou krizi podaří vyřešit, bude Rusko s většinou západních zemí během deseti let udržovat dobré styky. To by nebylo od věci, protože Rusko bude potřebovat vyvažovat sílící nerovnováhu ve vztahu s Čínou a mír a klid na západním křídle by se mu hodily. 

„Samozřejmě záleží na tom, k čemu dojde na Západě. Jestli se ho zmocní nové nehumánní ideologie se svým odmítáním historie, pohlaví, vlasti a s kultem LGBT, ultrafeminismu a tak dále, pak mezi námi nastane těžká ideologická neshoda.“

Ruští vojáci na letišti v kazachstánském Almaty. (9. ledna 2022)

Z rozhovoru je ovšem cítit i nespokojenost nad tím, že napětí kolem Ukrajiny odvádí pozornost Moskvy od rozvoje Sibiře a Dálného východu, kde podle Karaganova leží budoucnost Ruska. I proto ho znepokojily nedávné nepokoje v Kazachstánu.

„Mnohé země bývalého Sovětského svazu se nedokázaly transformovat v akceschopné státy. Dříve nebo později se objeví otázka, jak je udržet nad hladinou. V podstatě je to otázka nového zabírání území. Myslel jsem si, že k tomu dojde za pět až sedm let. Ale události v Bělorusku, Arménii a Kazachstánu ukazují, že se s tím budeme muset vypořádat daleko dříve,“ dodává guru ruské zahraniční politiky.

21. prosince 2021

Rozhovor vyvolal mezi znalci ruské politiky a diplomacie značnou pozornost. Přes veškerou rétoriku o metastázování NATO a možném zabírání bývalých zemí SSSR je vykládán jako protiválečný signál a protiargument k názoru, že Rusko si nastolením pro Západ nepřijatelných ultimát vytváří alibi pro invazi. 

„Je to hlas proti válce. Ne proto, že Karaganov je pacifista, ale protože věří, že Moskva dokáže donutit Washington a NATO i bez velkého krveprolití ohledně Ukrajiny ke kompromisu. Invaze by byla pro Rusko příliš,“ rozebírá Karaganovovy myšlenky o dvě generace mladší politolog Anton Barbašin.

„V podstatě říká – dejte Rusku právo na všechny země bývalého SSSR a bude vaším přítelem. A teď je k tomu nejlepší čas, protože Moskva vnímá Západ jako slabý a Rusko jako relativně schopné. Zároveň ví, že v dlouhodobém horizontu může oslabit. “

18. ledna 2022

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...