Sergej Skripal s dcerou Julijí na snímku z roku 2018

Sergej Skripal s dcerou Julijí na snímku z roku 2018 | foto: Profimedia.cz

Skripalovi se přestěhovali na Nový Zéland, žijí tam pod novou identitou

  • 232
Bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija se přestěhovali na Nový Zéland, kde začali novou životní etapu, napsal list The Times. Podle něho britská vláda dvojici udělila novou identitu a finanční podporu. Skripalovi se v roce 2018 v anglickém Salisbury přiotrávili armádním jedem novičok. Oba byli v kritickém stavu, ale postupně se zotavili.

Skripalovi podle The Times, který se odvolává na britské vládní zdroje, dostali novou identitu a materiální podporu, aby mohli začít v zámoří nový život. Britské ministerstvo vnitra odmítlo stěhování komentovat. Dvojice se podle The Times na veřejnosti pod svými pravými identitami zřejmě už neobjeví.

Skripal však nadále zůstává v kontaktu se svými starými sousedy Rossem Cassidym a jeho manželkou Mo. Pár v prosinci od Skripalových dostal vánoční přání, na kterém chyběla zpáteční adresa. „Je hezké vědět, že na nás  myslí. Ale neočekávám, že se s nimi znovu setkáme,“ uvedl Cassidy.

Skripal a jeho dcera Julija se v březnu 2018 stali v Salisbury terčem útoku armádním jedem novičok, který podle britských vyšetřovatelů spáchali agenti ruské vojenské rozvědky. Moskva však spojitost s incidentem odmítá. Dvojice v posledním roce žila na tajném místě pod ochranou britské rozvědky MI6.

Julija Skripalová byla propuštěna z nemocnice v dubnu, její otec se k ní přidal o měsíc později. Na konci června 2018 se v Amesbury, asi deset kilometrů od Salisbury, novičokem otrávili také pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která zraněním později v nemocnici podlehla.

Británie útok připisuje ruské vojenské tajné službě GRU. Úřady z jeho spáchání obvinily dvojici Rusů, kteří byli v době incidentu v Salisbury a do Británie přicestovali pod falešnými jmény. Média muže následně identifikovala jako agenty vojenské rozvědky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu.

Skripal měl dostat novou identitu dřív, říká soused

Skripal dlouhá léta působil jako agent GRU a v 90. letech se nechal naverbovat pro spolupráci s britskou MI6. Ruská tajná policie ho v roce 2004 zatkla kvůli podezření, že Londýnu vyzradil desítky ruských agentů.

Roku 2006 byl Skripal v Rusku v tajném procesu odsouzen ke třináctiletému vězení, ale o čtyři roky později ho Moskva spolu s dalšími třemi lidmi vyměnila za deset svých špionů zadržených ve Spojených státech. Od té doby žil Skripal v Británii otevřeně pod svým vlastním jménem.

Ruský agent z případu Skripal údajně použil novičok také v Bulharsku

„Nikdy nepochopím, proč mu nedali novou identitu,“ uvedl Cassidy, podle kterého se Skripal choval zdvořile, ale také velmi ostražitě a podezřívavě.

Dodal, že svého souseda často vídal sedět v křesle s výhledem na ulici. „Sergej vás viděl přicházet dřív, než jste vy zahlédli v okně jeho,“ popsal Cassidy.

Britská policie loni uvedla, že vyšetřování útoku na Skripala ještě stále není uzavřené. „Co do složitosti a rozsahu je bezprecedentní, zahrnuje tisíce kusů důkazného materiálu. Policisté nadále úzce spolupracují s vědci a experty při pečlivém zkoumání důkazů, které máme k dispozici,“napsala ve své zprávě.

Skripal je šmejd a zrádce, řekl Putin o agentovi otráveném novičokem:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video