Předsedkyně rady Evangelické církve v Německu Margot Kässmannová

Předsedkyně rady Evangelické církve v Německu Margot Kässmannová | foto: AP

Šéfka německých evangelíků zhřešila, projížděla se Hannoverem opilá

  • 8
Předsedkyně rady Evangelické církve v Německu Margot Kässmannová šokovala Němce - byla přistižena, jak řídí opilá. Policie naměřila v sobotu v centru Hannoveru jedenapadesátileté teoložce 1,54 promile alkoholu v krvi. To znamená naprostou nezpůsobilost k řízení automobilu.

"Jsem zděšená sama sebou, že jsem se dopustila tak hrozné chyby. Jsem si vědoma, jak nebezpečné a neodpovědné je usednout s alkoholem za volant," kála se poté hannoverská biskupka, která byla do čela německých evangelíků a luteránů zvolena loni v říjnu.

Státní zastupitelství zahájilo vyšetřování církevní hodnostářky. Kässmannová už přišla o řidičský průkaz.

Podle německého deníku Bild Kässmannová v sobotu projela svým luxusním služebním vozem Volkswagen Phaeton zhruba hodinu před půlnocí na červenou křižovatku u hannoverské radnice. Policisté vůz zastavili a zevnitř je ovanul alkoholový opar.

Zástupkyně téměř 25 milionů evangelíků musela dýchat do balonku, načež ji odvezli k odběru krve. Policii tvrdila, že měla jen skleničku vína. Naměřených 1,54 promile je více než trojnásobným množstvím povoleného alkoholu v krvi. Německé zákony povolují 0,5 promile.

Podle agentury DPA hrozí Kässmannové odebrání řidičského průkazu až na jeden rok a pokuta ve výši měsíčního platu. Zatím není jasné, zda se bude muset podrobit i psychologickému vyšetření, takzvanému "Idiotentestu", který někdy musí skládat žadatelé o opětovné vydání řidičského průkazu.

Starý zákon: opil se i Noe

Kässmannová na sebe během dosavadního působení v čele evangelíků upozornila hlavně ostrou kritikou nasazení německých vojáků v Afghánistánu. "V Afghánistánu není nic dobře," řekla ve svém novoročním kázání. Tím vyvolala vlnu protestů, ale také sklidila slova podpory. Britský list Daily Telegraph připomněl, že Kässmanová je matkou čtyř dětí a jedinou biskupkou v zemi, která je rozvedená.

Podle křesťanské věrouky je opilství hříchem. "Smilníci, modláři, cizoložníci, rozkošníci, zvrhlíci, zloději, lakomci, opilci, pomlouvači ani vydřiduchové nebudou mít podíl na Božím království," říká například v Bibli apoštol Pavel v 1. listu Korintským.

Nevyhnul se mu však podle Starého zákona ani Noe, který při Potopě zachraňoval život na Zemi. Takto je popsán v Bibli v první knize Mojžíšově (Genesis): "Zemědělec Noe byl první, kdo vysadil vinici. Napil se vína, opil se a ležel obnažen ve svém stanu."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue