Předseda IPCC Rádžendra Pačaurí a generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Předseda IPCC Rádžendra Pačaurí a generální tajemník OSN Pan Ki-mun | foto: Heino Kalis, Reuters

Šéf klimatologů OSN neodstoupí. Ledovcům v Himaláji přidal přes 300 let

  • 345
Indický šéf Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) Rádžendra Pačaurí prohlásil, že nemá v úmyslu odstoupit ze své funkce. A to navzdory přiznání, že zpráva jeho instituce varující před roztáním himálajských ledovců do roku 2035 byla chybná o několik set let.

Správně prý mělo být uvedeno, že ledovce mohou roztát do roku 2350, informovala agentura AP. - čtěte Ostuda s ledovci v Himálaji přiměla klimatology OSN k historické omluvě

IPCC dostal spolu s bývalým americkým viceprezidentem Alem Gorem za svou práci v roce 2007 Nobelovu cenu za mír.

V roce 2007 panel konstatoval, že při zachování rychlosti globálního oteplování roztaje většina himálajských ledovců do roku 2035. Zpráva byla velmi obsáhlá, údaje o tání ledovců byly sice alarmující, ale s ohledem na rozsah publikace jen dílčí. Nyní mezivládní panel svou zprávu přehodnocuje.

K zásadní chybě v údajích prý došlo při paragrafové revizi textu. Chybného údaje si prý až donedávna nikdo nevšiml.

Vědci nyní zkoumají, jak se mylná předpověď do zprávy dostala. Pačaurí se za chyby omluvil. Dnes zdůraznil, že byly neúmyslné a s ohledem na rozsah celé zprávy také prý nepodstatné. Ani tyto chyby podle jeho slov nemohou zastřít skutečnost, že celosvětově ledovce ustupují rychleji, než kdykoli v minulosti. - čtěte Po ledovcích "stávkuje" i klima. Země se otepluje pomaleji, než se čekalo

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video