Nový rakouský kancléř Sebastian Kurz (18. prosince 2017)

Nový rakouský kancléř Sebastian Kurz (18. prosince 2017) | foto: Reuters

Snížíme napětí mezi Východem a Západem, slibuje rakouský kancléř Kurz

  • 55
Rakousko chce snížit napětí mezi západní a východní částí Evropské unie. Oznámil to nový rakouský kancléř Sebastian Kurz po setkání s předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim. Toho podle agentury APA také ujistil, že bude s Římem konzultovat každý krok ohledně plánovaného nabídnutí rakouského pasu německy mluvícím obyvatelům italského regionu Jižní Tyrolsko.

„Chceme přispět k tomu, abychom opět snížili napětí v EU, které vzniklo mezi Východem a Západem,“ uvedl 31letý Kurz, který se stal v pondělí nejmladším kancléřem v dějinách Rakouska. Krizovým tématem je podle něj v současnosti mimo jiné migrace.

Nová rakouská vláda, kterou Kurzova Rakouská lidová strana (ÖVP) vytvořila s protiimigrační a protiislámskou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), má ve srovnání s předchozí vládou velké koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců v otázce migrace mnohem blíže ke státům takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko). Vládní program avizuje řadu restriktivních opatření v migrační a azylové politice.

Kurz několikrát jasně uvedl, že jeho vláda bude proevropská. Právě kvůli tomu vedla jeho první zahraniční cesta ve funkci do Bruselu. Už v úterý se setkal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. 

Například nová ministryně zahraničí Karin Kneisslová, kterou do vlády nominovala FPÖ, však podle listu Kurier na první zahraniční návštěvu vyrazí na opačnou stranu. V lednu by měla navštívit nejprve Slovensko a pak Maďarsko.

V Jižním Tyrolsku mluví německy 70 procent obyvatel

Během čtvrtečního setkání Kurz s Tajanim hovořil také o napětí, které vyvolal mezi Rakouskem a Itálií jeden z bodů programu nového kabinetu. ÖVP a FPÖ se během koaličních jednání totiž dohodly, že nabídnou rakouské občanství německy a ladinsky hovořícím obyvatelům Jižního Tyrolska, který je součástí italského autonomního regionu Tridentsko-Horní Adiže. 

Rakousko má novou vládu, Kurzův kabinet hned první den naštval Itálii

Hornatá oblast před první světovou válkou patřila Rakousku-Uhersku. Němčinu za svou mateřštinu v Jižním Tyrolsku před šesti lety označilo 70 procent lidí, románský jazyk ladinštinu čtyři procenta.

Plán nové rakouské vlády vyvolal na italské straně pobouření. Kurz ale ve čtvrtek Tajaniho ujistil, že jakékoli kroky v této oblasti bude Vídeň činit po důkladné konzultaci s Římem. „Osobně tomuto mladému spolkovému kancléři velmi důvěřuji a věřím, že s jeho pomocí Evropa učiní velké kroky kupředu,“ uvedl po schůzce Tajani. Kurze pak pozval na zasedání parlamentu ve Štrasburku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video