Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kurz přitvrzuje v boji proti migraci, jeho hvězda stoupá doma i v Evropě

  20:07
Omezení dávek, snadnější deportace, zabavování mobilů, zpoplatnění azylového procesu. Rakouská vláda plní předvolební sliby a zaujala tvrdý postoj vůči imigrantům. Kancléř Sebastian Kurz je čím dál populárnější doma i v Evropě, kde je často vnímán jako zachránce tradičních stran před vlnou antisystémových hnutí.
Sebastian Kurz na řecko-makedonské hranici, kudy v roce 2015 proudily do Evropy...

Sebastian Kurz na řecko-makedonské hranici, kudy v roce 2015 proudily do Evropy zástupy uprchlíků (12. února 2017) | foto: Profimedia.cz

Zatím poslední zpřísnění postoje vůči imigrantům oznámil Sebastian Kurz minulé pondělí. Podle vládního návrhu by cizinci, kteří neumějí německy, měli mít omezené sociální dávky. Pokud neprojdou jazykovým testem, budou mít nárok na maximálně 563 eur měsíčně (14 519 korun). V opačném případě mohou dostat o 300 eur více. 

„Základním pravidlem, které se snažíme zavést, je znalost němčiny jako klíčový faktor pro dosažení plné minimální dávky,“ vysvětlil v pondělí. 

Podle něj je „strašidelné“, že většina lidí na sociálních dávkách žije ve Vídni a přibližně polovina z nich jsou cizinci. Cizinci by podle návrhu na plné dávky mohli nově dosáhnout až po pěti letech pobytu.

Kurz musí počítat s tím, že jeho plán narazí na odpor v EU, protože se netýká jen uprchlíků ale i občanů jiných unijních zemí. „Volný pohyb osob znamená svobodu pracovat kdekoliv v Evropě. Nikoliv svobodu stěhovat se za nejlepším sociálním systémem. Proto si myslím, že čekací doba je krok správným směrem,“ prohlásil podle Deutsche Welle kancléř.

Velké plány pro Rakousko i Evropu

Kurz usedl do funkce kancléře na konci minulého roku poté, co díky svému osobnímu kouzlu a protimigračním postojům dotáhl lidovou stranu (ÖVP) k nečekanému vítězství v předčasných volbách. Koalici sestavil s nacionalistickou Svobodnou stranou (FPÖ) a během prvních měsíců představil řadu opatření, jejichž cílem je znechutit migrantům myšlenky na život u našich jižních sousedů. 

V dubnu vláda schválila návrh zákona, podle nějž by žadatelé o azyl měli platit administrativní poplatek ve výši až 840 eur (přes 21 000 korun). Úřady jim také budou moci sebrat mobil a ověřit si tak jejich totožnost, zemi původu a zjistit, zda nespáchali nějaký zločin. Odsouzení imigranti budou z Rakouska vykázáni.

Podle expertů nesou nová opatření jistá rizika. Tvrdší přístup může mezi imigranty vyvolat pocit, že jsou v zemi nechtění. „Problém je, že pro cizince je v Rakousku velmi těžké získat občanství, a proto jsou velmi slabě zastoupeni na politické scéně. Cizinci zůstávají cizinci, připadají si odcizení, vznikají ghetta a formuje se paralelní společnost,“ uvedl pro iDNES.cz rakouský politolog Reinhard Heinisch.

Kurzovy plány na zkrocení migrace se každopádně neomezují jen na Rakousko. Chce využít blížícího se rakouského předsednictví EU a navrhuje, aby agenti evropské pohraniční služby Frontex mohli operovat i v Africe, kde by měli migrantům bránit v cestě přes Středozemní moře. Kurz se kromě toho staví proti migračním kvótám, čímž si získal spojence v zemích Visegrádské skupiny.

Vzor pro politický mainstream

Čím dál více obdivovatelů má však i v západní Evropě. Teprve jednatřicetiletý politik si udělal jméno před třemi lety, kdy ještě jako ministr zahraničních věcí koordinoval uzavření balkánské trasy. Při vzpomínce na zástupy lidí na makedonských hranicích dnes mluví o politickém prozření: politici musí uzavřít hranice kontinentu, nebo riskují, že je smetou populisté.

„Nezvládnutí migrační otázky nepochybně vytvořilo velmi úrodnou půdu pro protestní strany,“ řekl koncem května Kurz reportérům The Wall Street Journal. „Pokud se středové strany těmto výzvám postaví čelem a začnou efektivněji pracovat v zájmu svých voličů, tak se prostor pro pravicový či levicový populismus zmenší,“ dodal.

Snížíme napětí mezi Východem a Západem, slibuje rakouský kancléř Kurz

Rakouský kancléř se podle amerického listu stal vzorem, jak skrze tvrdší postoje k migraci a kulturním otázkám (jeho kabinet chce například zakázat nošení muslimských šátků ve školách) vzkřísit politický mainstream. 

Evropští konzervativci v něm vidí právoplatnou alternativu k Angele Merkelové a velmi podobné postoje jako Kurz dnes hlásá například dánský premiér Lars Løkke Rasmussen či nizozemský Mark Rutte. Tvrdší zákony vůči migrantům zavádí i Emmanuel Macron (psali jsme zde: Rok vězení za překročení hranic. Francie schválila přísný imigrační zákon).

Ozývají se ovšem i kritické hlasy, podle nichž Kurz přizpůsobuje svůj program nacionalistům a jejich myšlenky tak uvádí do politického mainstreamu. „Na jednu stranu krade hlasy FPÖ, na druhou stranu dělá jejich bojovný styl politiky společensky přijatelným,“ uvedl pro The Wall Street Journal vídeňský levicový novinář Armin Thurner. 

Podle Heinische je na hodnocení Kurzovy vlády zatím příliš brzy. „Zatím se soustředí na snadné cíle, nemusí čelit žádné opozici a žádným těžším zkouškám. Je velice populární a má širokou podporu obyvatel. Otázkou je, co bude dělat dál,“ říká rakouský politolog, podle nějž budeme moci rakouský přístup k migrační krizi a integraci uprchlíků hodnotit až za pět let.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Pronájem 3+1 v centru Rožnova
Pronájem 3+1 v centru Rožnova

Boženy Němcové, Rožnov pod Radhoštěm, okres Vsetín
15 000 Kč/měsíc

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...