Se Sověty jste válčili i za naši svobodu, líčí šéf civilního týmu Afgháncům

  21:56
Afghánistán (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Matyáš Zrno od února šéfuje už třetímu týmu civilních expertů, kteří v rámci českého Provinčního rekonstrukčního týmu pomáhají obnovit afghánskou provincii Lógar. Svůj tým i spolupráci s vojáky si pochvaluje. Afghánce ale podle něj zkazily miliony dolarů, které sem posílají Američané i další zahraniční dárci.
Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno domlouvá ve vesnici Jelga stavbu nového mléčného centra (16. října 2010)

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno domlouvá ve vesnici Jelga stavbu nového mléčného centra (16. října 2010) | foto: Petr Štefan, iDNES.cz

S Matyášem Zrnem si povídáme v jeho skromné kanceláři na velitelství českého Provinčního rekonstrukčího týmu (PRT) na základně Shank. I v devět hodin večer musí dvakrát pracovně odběhnout. „Práce je hodně a moc jí nejde uniknout,“ říká energický třicátník s tím, že ho prostředí základny přimělo odpočívat při sportu.

I vojáci si prý mají brát příklad z knihovny, kterou tady vy jako šéf civilní části máte. Co se v ní ukrývá?
Knihovna ukrývá několik základních publikací o protipovstaleckém boji. Stěžejní je například kniha Accidental Guerilla od australského důstojníka Davida Kilcullena, který je protipovstaleckým poradcem mimojiné americké vlády. Myslím, že i pro nás civilisty je poučná, protože říká, že konflikty tohoto druhu nejsou jenom o kulkách, ale také o dolarech a vztahu k místnímu obyvatelstvu.

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno ve své kanceláři na základně Shank v afghánském Lógaru (16. října 2010)

CO JE PRT

- Český provinční rekonstrukční tým (PRT) je společným projektem Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva obrany. V afghánské provincii Lógar působí od března 2008 s rozpočtem 80 milionů korun ročně.

- PRT tvoří 11 civilních odborníků a 261 vojáků Armády ČR. Hlavním cílem PRT je podpora centrální a provinční vlády při zajišťování potřeb obyvatelstva a bezpečného prostředí skrze rekonstrukci provincie. Zaměřuje se především na snižování chudoby, vládu a bezpečnost, podporu vzdělanosti a zlepšování zdravotní péče.

Zdroj: PRT Lógar

Jak se civilní části PRT spolupracuje s vojáky?
Spolupracuje se nám velmi dobře. V Lógaru si bohužel nemůžeme jen tak vyjet na projekt, aniž bychom s sebou neměli ozbrojenou ochranu a armáda nám ji poskytuje velmi flexibilně a rozsáhle. Málokdo si uvědomuje, že velitel skupiny, která s námi jede, stráví čtyři nebo pět hodin přípravou bojového rozkazu, výjezd musí vyhodnotit zpravodajci a ti lidé se pod to musí podepsat. Je to velká odpovědnost a my si ceníme toho, že nás v devadesáti procentech případů berou tam, kam chceme.

Češi mají v Lógaru za sebou už desítky projektů. Jak naši pomoc vnímají sami Afghánci? Tuší vůbec, kde se Česká republika nachází?
Nejsem si jistý, jestli tuší, kde přesně Česká republika leží. Nicméně vědí, že jsme někde v Evropě, vědí, že nejsme Američané, vědí, že tady nejsme proto, abychom bojovali, ale že vojáky máme jenom na sebeobranu. Když se jim snažím Českou republiku nějak přiblížit, alespoň vykládám příběh, že i my jsme byli okupováni Sovětským svazem a že oni bojovali ve válce proti Rusům i za naši svobodu. Moc jiných styčných bodů v historii přece jenom nemáme.

Hodně se hovoří o tom, že Afghánce kazí miliony dolarů, které sem teď Američané posílají. Jak se to projevuje?
Nejde jen o Američany. Obecně platí, že aby peníze měly smysl, chce to čas, prozkoumat si místo a projekty a pak je také kontrolovat, což my děláme. Teď je v módě rozvoj, což znamená, že všichni musí investovat a vykazovat se projekty. To se nejsnáze vykazuje množstvím utracených peněz a počtem projektů, což ale nic neříká o jejich kvalitě. Tím nechci zpochybňovat, že Američané dělají spoustu dobrých věcí. Velké infrastrukturní projekty, které jsou páteří rozvoje, třeba silnice, bychom my s našimi penězi nikdy nebyli schopní udělat.

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno kontrolu mléčné centrum ve vesnici Šikak (16. října 2010)

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno kontrolu mléčné centrum ve vesnici Šikak (16. října 2010)

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno na stavbě hedvábného centra v Powraku (16. října 2010)

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno na stavbě hedvábného centra v Powraku (16. října 2010)

Pociťuje to zkažení penězi i český PRT? Peníze Afghánce opravdu kazí. Spousta místních žádá zahraniční donory i o věci, které by si mohli udělat sami. Místo, aby si sami vyčistili karézy (tradiční zavodňovací kanály), čekají, že přijde někdo z těch podivných cizinců a zaplatí jim to. Proto raději pomáháme těm, kteří už něco dělají sami. Nejvíce si na štědrou pomoc zvykly vládnoucí elity a berou nás jako servis. Snažíme se je vyvést z omylu.

V Afghánistánu se teď odhalilo několik případů, že peníze na válku s Tálibánem končily v kapsách povstalců. Jak hlídáte, že u nich neskončí i české prostředky?
Nepouštíme se do riskantních projektů v místech, která jsou pod kontrolou Tálibánu. Investujeme v oblastech, kde je relativně bezpečno a kde se lidé přiklonili na vládní stranu nebo jsou alespoň neutrální. Při výběrových řízeních se snažíme vybírat firmy, které jsou prověřené a spolehlivé. Přesto to nemohu stoprocentně vyloučit. Na druhou stranu jsme v Lógaru a ne v Kandaháru, takže dost pochybuji, že z našich peněz něco zůstalo u Tálibánu. Nemohu však vyloučit, že něco neskončilo ve zkorumpovaných kapsách místních úředníků. Ale to je tady takřka způsob života a přiznejme si, že podobné věci se nedějí jen v Afghánistánu.

Jaký je podle vás nejlepší recept, jak přesvědčit Afghánce, aby spolupracovali s vámi a ne s Tálibánem?
Nechceme, aby spolupracovali s PRT. Fungujeme jako podpora místní vlády a všechno děláme skrze ně. Čekáme, kdo přijde za afghánskou vládou, která následně projekty předá nám se žádostí o financování. Projekty pak platíme a děláme jako že jim je přináší afghánská vláda. Chceme tím posílit vztah lidí k ní. Zároveň je ale kontrolujeme a „kasu“ držíme my.

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno domlouvá ve vesnici Jelga stavbu nového mléčného centra (16. října 2010)

Co považujete za dosavadní největší úspěch PRT pod vaším vedením?
Drtivá většina věcí, které děláme, byla v nějaké míře naplánovaná ještě předchozím týmem, někdy dokonce ještě prvním PRT, který položil základy. My už jsme naskočili do rozjetého vlaku a úspěchy se tak projeví za působení dalšího týmu. V posledních týdnech, s tím, jak sem najíždí nové americké jednotky, se s nimi daří navázat velmi úzkou koordinaci . To je důležité, protože tu často pravá ruka nevěděla, co dělá levá, čehož dokázaly místní úřady dovedně využívat. Oceňuji zejména to, že jsou ochotni se od nás, kteří tu jsem déle, učit.

Do kdy a jak by podle vás měl český PRT v Afghánistánu působit?
V současnosti má PRT mandát do roku 2013, což bude bezesporu potřeba. Dál záleží na tom, jak se podaří stabilizovat bezpečnostní situaci a místní vládu. Osobně si myslím, že by měl fungovat určitě ještě několik let. Otázka je, jestli ve stejné formě jako teď, nebo jestli se transformuje v něco jiného.

Život na základně mě přiměl sportovat

Je asi jen málo Čechů, kteří by se na rok dobrovolně vydali do Afghánistánu? Co Vás k tomu vedlo?
Mě vždycky bavily konfliktnější země. Už jako poměrně mladý jsem strávil několik let na Balkánu. Když se naskytla tato příležitost, neváhal jsem a přihlásil se. Naplňuje to mou touhu po zábavnější práci, než je například práce v Bruselu, ke které jsem také trochu přičichnul. Myslím si, že to, co tu děláme, má smysl. Jsem rád, že se toho můžu zúčastnit.

MATYÁŠ ZRNO

Matyáš Zrno se narodil v roce 1979. Absolvoval obor mezinárodní teritoriální studia a německá a rakouská studia na Fakultě sociálních věd UK v Praze. Pracoval v Občanském institutu a také jako redaktor zahraničního zpravodajství v České televizi nebo týdeníku Respekt, kde zahraniční rubriku vedl. Je odborníkem na dění na Balkáně a hovoří anglicky, německy nebo srbochorvatsky.

Civilní pracovníci jsou v Lógaru vždy na roční misi a většinu času pracují na základně. Projevuje se ponorka?
Nevím o tom, ale je pravda, že mám s mojí zástupkyní kancelář zvlášť. Fakt je, že v hlavní místnosti sedí na dosti stísněném prostoru devět lidí, z toho většina děvčat, která mají někdy větší potřebu sdělovat si své zážitky než kluci. To se ale dá vyřešit sluchátky s muzikou. Rozhodně tu nikdy nenastal žádný konflikt a tým pracuje perfektně.

Jste tu od února. Měl jste od té doby někdy dovolenou? Jak vlastně v prostředí základny Shank odpočíváte?
Na dovolené jsem byl už dvakrát. Práce je hodně a moc jí nejde uniknout. Člověk může jít maximálně pár metrů do posilovny nebo pár metrů k sobě do pokoje. Ani si nepamatuji, kdy jsem měl naposledy volný den. Američani totiž pracují sedm dní v týdnů a já s nimi jednám i v pátek, kdy tu máme oficiálně volno. Výborným odreagováním je trénink kickboxu, ke kterému prakticky celou civilní část zfanatizoval jeden voják z průzkumného odřadu, sám šampion. V podstatě všichni tady začali sportovat a to i ti, kteří to předtím nedělali, jako třeba já. Chodím běhat i do posilovny.

Vzpomenete si, kdy jste tady měl největší strach?
Nikdy jsem se mimo základnu nedostal do žádné nebezpečné situace. Vojáci to mají naplánované tak, abychom se takovým věcem vyhnuli. Občasné útoky na základnu mě nikdy nerozrušovaly, protože to vždycky bylo poměrně daleko od místa, kde jsem zrovna byl. Nikomu z nás se nikdy nic nestalo a nemá cenu se znervózňovat věcmi, se kterými stejně nic neuděláte.

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno domlouvá ve vesnici Jelga stavbu nového mléčného centra (16. října 2010)

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno domlouvá ve vesnici Jelga stavbu nového mléčného centra (16. října 2010)

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno ve své kanceláři na základně Shank v afghánském Lógaru (16. října 2010)

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno ve své kanceláři na základně Shank v afghánském Lógaru (16. října 2010)

Už vás některý Afghánec pozval k sobě domů? Jak to vypadalo?
To se neděje příliš často a jen u zámožnějších rodin, které mají takzvaný guesthouse, tedy oddělenou část pro hosty. Přijít domů, kde mají ženy, je vyloučeno, nesmí je nikdo vidět. Člověka to vždycky potěší, protože když už Afghánec někoho pozve domů, tak to něco znamená.

Konflikt skončí, až ho bude zvládat afghánská vláda

Jak byste popsal současnou situaci v Afghánistánu?
Mohu hovořit jen o Lógaru, protože se nikam jinam ani nedostávám. Útoků není úplně málo, ale je třeba si uvědomit, že kde nejsou koaliční vojáci, tak nejsou ani útoky, protože není na co útočit. Máme ale zprávy, že Tálibán utrpěl těžké ztráty a i oni toho mají dost. To je naděje do budoucna. Tím vyčerpáním všech stran může dojít k nějakému kompromisu.

Šéf civilní části PRT Matyáš Zrno domlouvá ve vesnici Jelga stavbu nového mléčného centra (16. října 2010)

Český PRT navštívil odvolaný šéf koaličních sil Afghánistánu Stanley McChrystal. Je vám líto, že tento generál musel odstoupit a změnilo se nějak velení pod generálem Petraeusem?
Byli jsme velmi poctěni, že sem generál McChrystal přijel. Všude tu visí jeho fotografie, které nám podepsal a připsal: „Thanks for hard work“. Myslím, že to byl důstojník, který velmi dobře chápal, o co tady jde. A ačkoli si sám prošel mnoha boji, prosadil velmi striktní pravidla pro použití síly, která se mnoha vojákům nelíbí. Zabraňovaly ale zbytečným ztrátám mezi civilisty, což je jediná cesta, jak si získat sympatie Afghánců. Pokud vím, tak v hrubých rysech McChrystalova pravidla zachovává i generál Petraeus, protože jsou to lidé ze stejné myšlenkové líhně.

Je podle vás možné tuto válku vojensky vyhrát? Pokud ano, jako by takové vítězství vypadalo a kdy ho čekat?
Konflikt skončí v okamžiku, kdy bude v takových rozměrech, že ho bude schopná zvládat sama afghánská vláda.

Afghánská provincie Lógar, kde působí český PRT

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Kňažko: Demagog Fico ničí vztahy s ČR. Na Slovensku tvoří proruskou autokracii

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...