Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbraně pro Ukrajinu válku zkracují, pošlete tanky jako my, hřímal Scholz

  15:02aktualizováno  16:23
Dodávky zbraní na Ukrajinu válku neprodlužují, naopak ji zkracují, řekl na bezpečnostní konferenci v Mnichově německý kancléř Olaf Scholz. Vyzval západní spojence, aby se k Německu připojili s dodávkami tanků.

Podle kancléře ruský prezident Vladimir Putin nikdy nečekal, že by se Západ mohl tak jednotně postavit ruské agresi a Ukrajinu podpořit. Dodal, že Putinovy mocenské ambice nesmí zvítězit.

Německá podpora Ukrajině včetně poskytování moderních zbraní budou podle kancléře pokračovat tak dlouho, dokud to bude třeba. „Vždy ale budeme jednat tak, abychom konflikt nevyhrotili,“ uvedl. Berlín dlouhodobě ujišťuje, že rozšíření války do dalších zemí chce zabránit.

V projevu kancléř zdůraznil, že Německo od začátku invaze muselo překročit řadu omezení, které si ve své zahraniční politice v poválečných letech stanovilo. Tím hlavním bylo rozhodnutí Ukrajině vůbec zbraně poskytnout, což původně odmítalo.

Berlín v lednu uvedl, že Kyjevu pošle 14 tanků Leopard 2A6. Kancléř apeloval i na ostatní evropské země, aby poslaly i své tanky německé výroby.

Potvrzeno, Německo posílá leopardy Ukrajině. Uvolní ruce dalším zemím

„Nadále budeme největším dodavatelem zbraní na Ukrajinu v kontinentální Evropě,“ prohlásil Scholz. Uvedl, že někteří „partneři nejsou schopni nejmodernější tanky Leopard dodat“.

„Ti, kteří takové tanky dodat mohou, by tak nyní měli skutečně učinit,“ řekl. Bez upřesnění uvedl, že předání prvních tanků očekává velmi brzy.

Nizozemsko dodá jen tanky Leopard 1

První dodávku německých tanků Leopard 1 pošle Nizozemsko na Ukrajinu co nejdřív, prohlásil v pátek v Kyjevě nizozemský premiér Mark Rutte, který jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Dodávku nejméně 100 leopardů 1 na začátku února slíbilo Nizozemsko společně s Dánskem a Německem. Berlín pak slíbil i modernější tanky Leopard 2, Nizozemsko, které si od německé strany tyto moderní tanky pronajímá, ovšem uvedlo, že z nich na Ukrajinu nepoputuje žádný, protože potřeby Kyjeva bude možné uspokojit z jiných zdrojů.

Berlín chce společně se spojenci vytvořit jeden prapor moderních leopardů, což v ukrajinské armádě znamená 31 strojů. Také Polsko spolu se spojenci připravuje další prapor leopardů ze starších verzí. Tento prapor je podle aktuálních prohlášení Varšavy již zkompletován. Polsko spolu s Německo rovněž zahájilo výcviky ukrajinských tankistů. Scholz označil výcvik ukrajinských tankistů za krok, který má spojeneckým zemím usnadnit rozhodnutí o dodávkách tanků.

Scholz se v projevu věnoval i odpovědnosti Německa za bezpečnost Evropy, kdy řekl, že Berlín si je své role vědom. Řekl také, že Německo chce dlouhodobě vydávat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), jak se státy NATO zavázaly.

Scholz také připomněl, že Německo podporuje Kyjev finančně, vojensky a humanitárně tak, jak je třeba. „V loňském roce jsme přijali více než milion ukrajinských uprchlíků,“ uvedl.

Boj Davida a Goliáše

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu na úvod Mnichovské bezpečnostní konference poděkoval všem, kteří jeho zemi v boji proti Rusku pomáhají. Ukrajinu přirovnal k biblickému Davidovi, který zvítězil nad mnohem větším a silnějším Goliášem. Dodal, že Rusko jako Goliáš zvítězit nesmí, proto je třeba urychlit a posílit dodávky zbraní na Ukrajinu.

Zelenskyj účastníkům konference řekl, že z chování Ruska jasně vyplývá, že na Ukrajině se zastavit nechce. Ukrajina tak podle Zelenského nemá jinou možnost, než zvítězit, vstoupit do Severoatlantické aliance a stát se součástí Evropské unie.

Petr Pavel se v Mnichově sešel s Macronem, řešili záruky pro Ukrajinu

„Děkuji všem, kteří Davidovi poskytli prak,“ poznamenal Zelenskyj s tím, že Goliáš může padnout už letos. „Nesmí být žádná alternativa než vítězství Ukrajiny,“ prohlásil její prezident. „Není žádná alternativa k naší jednotě, neexistuje žádná alternativa k osvobození naší země a našeho lidu,“ řekl.

Podle ukrajinského prezidenta je obzvláště nyní třeba jednat rychle a co nejvíce urychlit dodávky zbraní na Ukrajinu. Poukázal na to, že veškeré otálení Západu využívá Rusko ve svůj prospěch a ke způsobení dalších škod na Ukrajině a že zatímco západní země diskutují o dodávkách tanků na Ukrajinu, ruský prezident Vladimir Putin zvažuje, jak utáhnout smyčku kolem Moldavska.

V následní debatě se Zelenskyj věnoval i tématu korupce, která je na Ukrajině zakořeněná a kterou Západ Kyjevu už před válkou vyčítal. Podle ukrajinského prezidenta chce země tento problém vyřešit po válce.

Macron: Rusko porušilo tabu

Francouzský prezident Emmanuel Macron v Mnichově řekl, že přepadení Ukrajiny je ukázkou nového imperialismu a nového kolonialismu.

„Pro napadení Ukrajiny neexistuje žádné ospravedlnění,“ řekl Macron. „Invazí na Ukrajinu byla porušena tabu. A tato tabu porušil člen Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl s tím, že Rusko je dnes mocností, která ve světě vyvolává nerovnováhu.

Jako tabu, které režim ruského autoritářského prezidenta Vladimira Putina porušil, Macron označil útoky na civilisty, ničení civilní a energetické infrastruktury či jaderné vyhrožování. „Nesmíme také podceňovat roli Íránu,“ řekl. Teherán poskytl ruské armádě drony, se kterými Rusko útočí na ukrajinská města.

Írán propašoval do Ruska lepší drony. Na lodích a letech státních aerolinek

Macron vedle potřebné podpory Ukrajině poukázal i na budoucnost. „Geografii Ruska nikdo nezmění, Rusko bude vždy součástí Evropy,“ řekl francouzský prezident. Poznamenal, že on bude vždy podporovat dialog, který ale nyní není možný, neboť ho Rusko odmítá. „Rusko si nyní vybralo válku,“ řekl. „Je jasné, že Rusko tuto válku vyvolalo a že Rusko tuto válku nesmí vyhrát,“ zdůraznil.

Spojenci nyní podle Macrona musí vojenskou pomoc Kyjevu zintenzivnit, aby ukrajinská armáda dokázala okupované regiony osvobodit a ruské vojáky vytlačit. Macron rovněž upozornil na to, že konflikt může být dlouhý a že Evropa by v zájmu své bezpečnosti měla posílit svou obranu a kapacity svého zbrojního průmyslu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...