Spisovatel Salman Rushdie

Spisovatel Salman Rushdie | foto: Reuters

Český velvyslanec šel u Saúdů na kobereček, nelíbí se jim Satanské verše

  • 191
Ministerstvo zahraničí Saúdské Arábie si předvolalo českého velvyslance v Rijádu. Jiří Slavík si vyslechl kritiku za český překlad románu Satanské verše, který na jaře vydalo nakladatelství Paseka. Román spisovatele Salmana Rushdieho popisuje život proroka Mohameda, což muslimové nestrpí.

Saúdská Arábie podle státní agentury SPA překlad románu odsuzuje a žádá, aby se české velvyslanectví pokusilo jeho prodej zastavit. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek večer prohlásil, že vláda proti románu zasahovat nemíní.

„Z naší strany zaznělo pouze stanovisko, že máme v naší zemi platné zákony, které musí všichni respektovat. Nemáme žádný důvod jakýmkoliv způsobem zasahovat, protože tu je svoboda tisku a vyjadřování a my nemůžeme na našem postoji nic měnit,“ uvedl šéf české diplomacie.

Indicko-britský spisovatel Salman Rushdie vydal Satanské verše v roce 1988. Román popisuje proměnu dvou cestujících, kteří zázračně přežili výbuch uneseného letadla nad kanálem La Manche. Bollywoodský herec Džibríl Farišta se začne podobat archandělu Gabrielovi, dabér Saládín Čamča začne připomínat ďábla.

Zabijte Rushdieho, přikázal ajatolláh. Kniha je i o něm

Typickým autorským stylem Salmana Rushdieho je magický realismus, skutečný svět se v jeho dílech prolíná s nadpřirozenými jevy a iluzemi. Džibríl Farišta si zvyká na život v současné Anglii. V jeho snech však vystupuje mimo jiné i prorok Mohamed.

Rushdieho jsou připraveny zabít i muslimské děti

Právě pasáže z jeho života jsou oficiálním důvodem, proč mají muslimové zakázáno knihu číst. Prorok se podle Koránu v uměleckých dílech objevovat nesmí, celá kniha je navíc údajně záměrným výsměchem islámu.

Mohamed v ní vystupuje pod jménem Mahound, jak mu říkala křižácká vojska. Zkomolené jméno navíc obsahuje anglické slovo „hound“ - lovecký pes.

Bývalý íránský duchovní vůdce ajatolláh Rúholláh Chomejní kvůli Satanským veršům vydal fatvu, kterým nařídil Rushdieho zabít. Závazný náboženský dekret zatím nikdo neodvolal a Rushdie se kvůli němu dlouho skrýval.

Sám Chomejní mimochodem v některých kapitolách románu vystupuje. Jeho život v pařížském exilu, kam z Blízkého východu odešel v roce 1978, se odráží v románové postavě fanatického imáma ve vyhnanství.

Japonského překladatele zavraždili, tureckému zapálili hotel

Salman Rushdie dodnes žije, Chomejního fatva ovšem kromě jeho smrti vyzývá i k vraždě každého, kdo se na vydání knihy podílel. Radikální islamisté v minulosti zavraždili překladatele, který vydal japonskou verzi románu.

Terčem útoku se stal i italský překladatel a vydavatel z Norska, oba vyvázli se zraněními. V Turecku dav fanatiků podpálil hotel, v němž bydlel tamní překladatel - při tragédii zemřelo 37 lidí.

„Rushdieho komický i filozofický román se dočkal světového věhlasu poté, co nad jeho autorem pro údajnou urážku islámu vynesl íránský ájatolláh Chomejní rozsudek smrti,“ upozorňuje v reklamní anotaci románu i české nakladatelství Paseka.

Pod knihou je podepsán překladatel Jan Tichý, jde však pouze o pseudonym. „Šlo o vzájemnou dohodu mezi mnou a nakladatelstvím,“ odpověděl v květnu iDNES.cz, proč se rozhodl zatajit jméno (celý rozhovor najdete zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video