Saúdská princezna Basma bint Saúd bin Abd al-Azíz hovoří během diskuse o roli...

Saúdská princezna Basma bint Saúd bin Abd al-Azíz hovoří během diskuse o roli žen na Blízkém východě ve Washingtonu. (12. dubna 2017) | foto: Profimedia.cz

Saúdové po třech letech propustili z vězení královu neteř, princeznu Basmu

  • 18
Dceru někdejšího saúdskoarabského krále Basmu bint Saúdovou, jejíž strýc je současný král Salmán, po téměř třech letech propustili z vězení. V sobotu o tom informoval britský portál BBC. Princezna Basma nečelila žádnému obvinění, podle některých zdrojů ji zatkli kvůli tomu, že se zasazovala o ochranu lidských práv a ústavní reformu.

Nyní sedmapadesátiletou princeznu Basmu zatkli v březnu 2019, když se chystala odjet do Švýcarska na léčení. Loni v dubnu prostřednictvím sociální sítě Twitter požádala svého strýce krále Salmána a korunního prince a svého bratrance Mohameda, aby ji propustili, protože neudělala nic špatného. Uvedla tehdy také, že její zdravotní stav se zhoršuje.

Prostořekou princeznu zadrželi při odletu. Přátelé ji už měsíce pohřešují

Basma je dcerou krále Saúda, který zemi vládl v letech 1953 až 1964 a který zemřel v roce 1969. Po jeho smrti ji matka, Syřanka Džamíla Márijová, odvezla do Bejrútu, odkud se v roce 1975 kvůli tamní občanské válce odstěhovali do Velké Británie.

Basma studovala několik oborů včetně medicíny a anglické literatury. V Saúdské Arábii založila síť restaurací, kterou chtěla rozšířit i do Británie. Je rozvedená a má pět dětí, jedna dcera s ní byla rovněž ve vězení a nyní ji také propustili.

V minulých letech stát poslal do vězení několik členů početného klanu Saúdů. Rozsáhlé čistky k upevnění své moci zahájil v roce 2017 Mohamed bin Salmán, když se stal korunním princem.

Stále více Saúdek chodí do práce, některé už i tvrdě vyjednávají platy

Ten samý rok skončilo ve vazbě několik desítek členů královské rodiny, ministrů i podnikatelů. Některé drželi v rijádském hotelu Ritz Carlton. Většinu z nich propustili, až když rodina přistoupila na finanční vyrovnání, jež státu vyneslo přes sto miliard dolarů (asi 2,2 bilionu korun).

Korunní princ Mohamed, který je faktickým vládcem této muslimské monarchie, provedl řadu reforem a zlepšil i postavení žen ve společnosti. Čelí však kritice za porušování lidských práv a represe vůči svým oponentům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video