Ženy na stadionu v Rijádu oslavily už i výročí založení Saúdské Arábie. (23. září 2017) | foto: Profimedia.cz

Ženám v Saúdské Arábii povolí vstup na vybrané sportovní stadiony

  • 92
Saúdská Arábie od příštího roku poprvé povolí ženám navštěvovat sportovní stadiony. Určila na to tři stadiony ve městech Džidda, Dammám a Rijád, kde budou ženy moci sledovat zápasy spolu se svými rodinami. S odkazem na saúdskoarabské úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters.

Povolení navštěvovat sportovní zápasy je dalším z kroků, které ženám přiznávají více práv. Revoluční v ultrakonzervativní zemi byl už konec zákazu řízení. Ženy budou moci sednout za volant příští rok v létě.

I na tři vyhrazené stadiony v Džiddě, Dammámu a Rijádu budou moci od příštího roku. Přípravy podle BBC zahrnují i zřízení restaurací, kaváren a velkoplošných obrazovek uvnitř areálu.

Vrátíme se k umírněnému islámu, slibuje saúdský korunní princ Muhammad

Saúdská Arábie dlouhodobě čelí kritice ochránců lidských práv mimo jiné také kvůli postavení žen ve společnosti.

V zemi platí přísné zákony, podle kterých ženy nesmějí bez souhlasu manžela či jiného muže v rodině cestovat či si otevřít bankovní účet. Na jaře letošního roku byly však zákony o opatrovnictví zmírněny, a ženy tak k návštěvě lékaře či ke studiu nebudou potřebovat mužský souhlas.

Korunní princ Muhammad bin Salmán na ekonomické konferenci minulý týden oznámil, že hodlá bojovat s extremismem a vrátí zemi k umírněné a tolerantní formě islámu

Jeho výrok je zatím nejostřejší kritikou z úst člena královské rodiny adresovanou ultrakonzervativním kruhům v Saúdské Arábii. Mnozí věří, že právě dvaatřicetiletý následník trůnu se výrazně zasadil o to, aby ženám v zemi bylo umožněno řídit auto.

I v Saudské Arábii už budou moci ženy usednout za volant:

26. září 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video