Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží na snímku z roku 2014

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží na snímku z roku 2014 | foto: Profimedia.cz

Soud rozdal tresty za Chášukdžího vraždu, pět lidí dostalo trest smrti

  • 175
Veřejný prokurátor Saúdské Arábie v pondělí oznámil, že v souvislosti s loňským zabitím novináře Džamála Chášukdžího v Istanbulu bylo pět lidí odsouzeno k trestu smrti a další tři lidé dohromady ke 24 rokům za mřížemi. Bývalý poradce korunního prince Saúd Kahtání byl vyšetřován, ale nebyl obviněn a nakonec byl propuštěn.

Pro nedostatek důkazů byl propuštěn také někdejší náměstek šéfa saúdskoarabské rozvědky Ahmad Asírí. Informovala o tom agentura Reuters. Podle listu The Guardian se odsouzení budou moci proti rozsudku odvolat. Saúdskoarabská televize uvedla, že podle soudu nešlo o úmyslnou vraždu.

V souvislosti s případem se v téměř naprostém utajení uskutečnilo devět soudních stání.  Řízení se zúčastnilo několik diplomatů, včetně tureckých, a příslušníci Chášukdžího rodiny. 

Veřejnosti a médiím byl ale přístup zakázán. Jména odsouzených podle agentury AP zveřejněna nebyla.

Podle soudu bylo v souvislosti s vraždou zatčeno 21 lidí a deset dalších bylo vyslýcháno. Pět lidí bylo odsouzeno za „spáchání či přímé zapojení do vraždy oběti,“ uvedl mluvčí prokuratury Šalaan Šalaan, přičemž doplnil, že události nepředcházel spor mezi pachateli a Chášukdžím.

Soud rozhodl, že nešlo o úkladnou vraždu

Jak vysoké tresty soud vyměřil trojici odsouzených k odnětí svobody, není jasné. Saúdskoarabská státní televize Al-Ichbáríja uvedla, že soud dospěl k závěru, že nešlo o úkladnou vraždu, tedy že pachatelé neměli původně v plánu Chášukdžího zabít.

Státní televize informovala, že podle prokuratury někdejší bin Salmánův poradce Kahtání byl propuštěn, jelikož se neprokázalo, že byl do vraždy zapojen. Agentura AP nicméně poznamenala, že Kahtání čelí kvůli své údajné roli ve vraždě Chášukdžího americkým sankcím.

Na svobodu se podle televize dostal i saúdskoarabský konzul v Istanbulu Muhammad Utajbí. Propuštěni byli také tři lidi, kteří byli shledáni nevinnými, a několik dalších, kteří byli vyšetřováni, uvedla AP.

Vrazi nalákali novináře do léčky

Chášukdží psal pro americký list The Washington Post, měl trvalý pobyt v USA a byl kritikem saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Naposledy byl spatřen loni 2. října, když si šel na saúdskoarabský konzulát v největším tureckém městě Istanbulu vyzvednout dokumenty ke svatbě. 

Dusím se, nechte toho, říká Chášukdží na nahrávkách

Na konzulátu ho zabil tým saúdskoarabských agentů a jeho tělo bylo patrně rozčtvrceno a odvezeno z budovy. Chášukdžího pozůstatky se dosud nenašly.

Zabití novináře nicméně vyvolalo ostrou mezinárodní kritiku a poškodilo pověst korunního prince. Americká výzvědná služba CIA a některé západní vlády se domnívají, že vraždu Chášukdžího nařídil sám Muhammad bin Salmán. Rijád ale jakýkoliv podíl korunního prince na zabití novináře odmítá.

Korunní princ nicméně v září připustil, že nese za vraždu odpovědnost. „Stalo se to v době, kdy na věci dohlížím já. Nesu veškerou odpovědnost,“ řekl.

Turecko s verdiktem nesouhlasí

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnes Callamardová, která se vraždou novináře zabývala, k verdiktu poznamenala, že v Saúdské Arábii „pokračuje výsměch vyšetřování, soudnímu řízení s spravedlnosti“. Amnesty International rozsudek považuje za „zakrývání pravdy i spravedlnosti“.

Turecké ministerstvo spravedlnosti v prohlášení uvedlo, že verdikt „je daleko od toho, co očekávalo Turecko a svět pro objasnění vraždy v plném rozsahu“.

Americký prezident Donald Trump usmrcení novináře odsoudil a jeho vláda uvalila na 17 saúdskoarabských občanů v souvislosti s kauzou sankce. Ty se však nevztahují na korunního prince. Trump opakovaně odmítl žádosti i z řad svých republikánů, aby Washington vůči Rijádu podnikl tvrdší kroky.

Prezident zároveň opakovaně zdůrazňoval, že je důležité se Saúdskou Arábií udržovat dobré vztahy, jelikož je významným odběratelem americké vojenské techniky a zbraní, čímž přispívá k tvorbě pracovních míst v USA.

Animovaná rekonstrukce vraždy novináře Chášukdžího:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video