Král Saúdské Arábie Salmán bin Abd al-Azíz al Saúd.

Král Saúdské Arábie Salmán bin Abd al-Azíz al Saúd. | foto: AP

V Saúdské Arábii zastřelili králova osobního strážce. Zemřel kvůli hádce

  • 17
V saúdskoarabském přístavním městě Džidda zastřelili osobního strážce krále Salmána. Oznámila to v neděli státní televize Al-Achbáríja, podle níž generálmajora Abdala Azíza Faghama zabil v hádce jeho přítel. Ten zároveň zranil dva další lidi, kteří byli na místě. Další informace však zatím nejsou známé.

Z informace televize není jasné, kdy se incident stal ani kde přesně se stal. Na sociálních sítích se brzy začaly objevovat kondolence a fotografie připomínající generála. Na jedné z nich je zachycen, jak zavazuje třiaosmdesátiletému králi Salmánovi boty. Abdal Azíz Fagham sloužil v ochrance i minulého krále Abdalláha.

O detailech údajně osobního sporu, který byl příčinou generálovy smrti, zatím televize mlčí. Známo je jen to, že byl generál zabit v Džiddě, kam se vláda přesouvá v letních měsících. Deník Ukáz Faghama označil za „opatrovníka králů“.

Saúdskoarabská agentura SPA oznámila, že Faghama zastřelil jeho přítel a že zároveň zranil dalšího občana Saúdské Arábie a filipínského dělníka, kteří byli na místě.

Osobní strážce saúdskoarabského krále Abdal Azíz Fagham:

Agentura AP připomíná, že zločiny spáchané střelnou zbraní nejsou běžné v království, jež se řídí přísným výkladem islámu. Lidé usvědčení z vražd nebo drogových zločinů tam většinou končí na popravišti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video