(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Saúdové budou trestat sexuální obtěžování. Viníky čeká až pět let vězení

  • 33
Saúdská Arábie začne trestat sexuální obtěžování. Podle zákona, který na pokyn krále Salmána připravilo saúdskoarabské ministerstvo vnitra, bude zvrhlíkům hrozit až pět let vězení nebo vysoká pokuta.

„Návrh zákona je velmi důležitým doplňkem k historii pravidel v království. Zaplní velké legislativní vakuum,“ uvedla podle agentury AFP členka poradního výboru krále Latifa al-Šálanová poté, co výbor návrh zákona v úterý schválil.

Za sexuální násilí bude v království nově hrozit dva až pět let ve vězení nebo pokuta od 26 tisíc do 300 tisíc saúdských rijálů (150 tisíc až 1,7 milionu korun). Kromě samotného obtěžování se bude trestat také podněcování k němu, ale i falešná obvinění. 

Nejsme chudinky, o svá práva bojujeme, říká básnířka ze Saúdské Arábie

Oběti násilí, kterým bude zajištěna anonymita, podle zákona nebudou moci své už jednou podané obvinění stáhnout. Veřejné instituce a veřejnost zase budou muset udělat všechno pro to, aby sexuálnímu násilí zabránily.

Cílem zákona je „bojovat proti obtěžování, předcházet mu, trestat pachatele a chránit oběti tak, aby se zachovalo jejich soukromí, důstojnost a osobní svobody, které jsou garantovány islámským právem a místními pravidly“, píše BBC.

Žerty i chvála. Reakce na zákon jsou smíšené

Vzhledem k poměrům v ortodoxní zemi, kdy ženy a muži mají jen velmi omezené možnosti k setkávání, si lidé začali ze zákona rychle dělat legraci. „Když navrhli ten zákon, vzpomněl jsem si, že s holkami vůbec nemluvím,“ napsal na Twitteru jistý Abdulrahman. 

Uživatel Majed pak sdílel animované video, ve kterém mu do pokoje vtrhla zásahová jednotka, protože v soukromé zprávě poslal srdíčko své kamarádce. 

Na saúdské čistky dohlížel i Trump. Reformy jsou jen pozlátko, míní expert

Další však záměr schvalují a za novou reformou spíš než krále vidí korunního prince Muhammada bin Salmána, který v poslední době prosadil několik podobných nařízení včetně povolení ženám řídit auta nebo otevření kin

„Ti, které nevychovali rodiče, teď na to mají vládu. Dcery ostatních nejsou vaše hračky na urážení,“ napsal twitterový uživatel Nnawafaliissa. BBC také připomíná, že v souvislosti s celosvětovou kampaní MeToo, která bojuje proti sexuálnímu obtěžování, se muslimské ženy od února pod hashtagem MosqueMeToo svěřují se svými nepříjemnými zkušenostmi z pouti do Mekky. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video