Katarské hlavní město Dauhá

Katarské hlavní město Dauhá | foto: AP

Saúdové chtějí vybudovat průplav. Z Kataru by se tak rázem stal ostrov

  • 45
Saúdové podle místního tisku zvažují, že na hranicích s Katarem vybudují průplav. Z poloostrova by se tak stal ostrov, na kterém by se neoblíbený soused ocitl. Projekt by zaplatila Saúdská Arábie spolu se Spojenými arabskými emiráty. Okolní státy na Katar loni kvůli údajné podpoře terorismu uvalily dopravní i obchodní blokádu.

Zprávu přinesla agentura AP.

O projektu nazvaném Mořský průplav Salva informovaly listy Ar-Rijád a Sabk. Podle nich se Saúdská Arábie na hranici s Katarem rovněž chystá vybudovat vojenskou základnu a úložiště jaderného odpadu. Jedním z plánů saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána je totiž i výstavba jaderné elektrárny.

Informace o průplavu nicméně zatím nebyly potvrzeny oficiálními zdroji. Podle serveru Saudi Gazette už však úředníci z pasového oddělení na hraničním přechodu Salva dostali pokyn, aby se přestěhovali. Místo nich bude území spravovat pohraniční stráž.

Blokáda Kataru: nejbohatší stát nyní krmí zeleninou Íránci, mlékem Turci

Podle serveru s odkazem na list Sabk však katarský emirát po vybudování průplavu nebude na ostrově sám, část budou stále ovládat Saúdové prostřednictvím vojenské základny. Ta by se tak pro ně měla stát strategickým místem.

Finančně by se na stavbě měl podílet hlavně saúdskoarabský soukromý sektor, ale i Spojené arabské emiráty (SAE). Samotnou stavbu by pak měli dostat na starost egyptští developeři.

Saúdská Arábie, SAE, Bahrajn a Egypt 5. června 2017 oznámily, že s Katarem přerušují diplomatické styky, a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a udržuje úzké vztahy s Íránem, který je hlavním geopolitickým rivalem Saúdské Arábie. 

Katar obvinění odmítá a tvrdí, že okolní státy proti němu plánují vojenskou intervenci. V oblasti obrany proto uzavřel v uplynulých měsících dohody s USA, Francií, Itálií a Velkou Británií.

Vybudováním průplavu by se z poloostrova, na kterém Katar leží, stal ostrov.

Vybudováním průplavu by se z poloostrova, na kterém Katar leží, stal ostrov.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video