Hořící tanker v Ománském zálivu (13. června 2019)

Hořící tanker v Ománském zálivu (13. června 2019) | foto: Reuters

Saúdská Arábie obvinila Írán ze čtvrtečního útoku na tankery v Ománském zálivu

  • 215
Saúdská Arábie se připojila k USA a Británii v obvinění Íránu ze čtvrtečního útoku na dva tankery v Ománském zálivu. Korunní princ Muhammad bin Salmán v rozhovoru s listem Aš-Šark al-Avsat vyzval světové společenství, aby rozhodujícím způsobem zasáhlo. Írán vinu na útocích popřel.

Ve čtvrtek poškodily výbuchy norský a japonský tanker s nákladem nafty a metanolu. Všech 44 členů jejich posádek bylo evakuováno. USA už ve čtvrtek z útoku obvinily Írán. Mohly k němu být použity přísavné miny, ale námořníci na japonské lodi viděli letět předměty ve vzduchu. Ve středu a ve čtvrtek byl na návštěvě Íránu japonský premiér Šinzó Abe, který chtěl přispět ke zklidnění blízkovýchodního napětí. 

Oba tankery jsou u pobřeží Spojených arabských emirátů. Po prohlídce a odhadu škod se určí, jak bude jejich náklad přeložen. Kdo bude posuzovat škody, není podle Reuters jasné. 

V případě květnové sabotáže čtyř tankerů poblíž SAE se vyšetřování ujaly SAE, Saúdská Arábie, Norsko a Francie. Emiráty pak ohlásily, že útok s největší pravděpodobností s ohledem na jeho provedení provedl stát, který ale nebyl ve zprávě jmenován. Vyšetřovatelé také učili, že použity byly zřejmě námořní miny. 

SAE také viní Írán

„Íránský režim nerespektoval to, že je japonský premiér v Teheránu, a na jeho snahu odpověděl útokem na dva tankery, z nichž jeden byl japonský. Nepřejeme si válku v tomto regionu, ale nebudeme váhat zareagovat na jakékoli ohrožení našeho národa, naší suverenity, územní celistvosti a životních zájmů,“ řekl korunní princ. 

Saúdská Arábie už v sobotu spolu se Spojenými arabskými emiráty vyzvala svět k zajištění bezpečnosti trasy tankerů Perským zálivem.

Americký prezident Donald Trump řekl, že útok spáchal Írán, a na Írán poukázal také americký ministr zahraničí Mike Pompeo. K vině Íránu se přiklonila také Británie, jejíž ministr zahraničí Jeremy Hunt varoval režim v Teheránu před nemoudrou eskalací. Írán si za jeho slova v sobotu předvolal britského velvyslance.

USA zveřejnily video z údajného útoku na tanker:

14. června 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video