Ve dvou ropných zařízeních na východě Saúdské Arábie vypukl požár. (14. září...

Ve dvou ropných zařízeních na východě Saúdské Arábie vypukl požár. (14. září 2019) | foto: AP

Za útoky na saúdská ropná zařízení je zodpovědný Írán, tvrdí britský premiér

  • 173
Britský premiér Boris Johnson v pondělí prohlásil, že za útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii stojí Írán. Francouzský prezident Emmanuel Macron je naopak při připisování zodpovědnosti podle svých slov „velmi opatrný“. Útoky podle něj nicméně nepomohly v úsilí zmírnit napětí v oblasti Perského zálivu.

„Spojené království považuje za velmi vysoce pravděpodobné, že za útoky na (ropná zařízení saúdskoarabské společnosti) Aramco může Írán,“ prohlásil Johnson v letadle, kterým se vydal na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Informovala o tom agentura Reuters. Británie podle něj nyní bude se Spojenými státy a evropskými spojenci pracovat na „reakci“, která by snížila napětí v Perském zálivu.

K útoku na saúdskoarabská ropná zařízení Abkajk a Churajs ze soboty 14. září se přihlásili šíitští povstalci, kteří bojují proti ústřední vládě v Jemenu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ale ze zodpovědnosti obvinil Írán a na Twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu. Teherán jakékoli zapojení do incidentu odmítá.

K velké opatrnosti při připisování zodpovědnosti dnes nabádal francouzský prezident Emmanuel Macron. Na palubě svého letadla, jímž rovněž zamířil do New Yorku, v rozhovoru s listem Le Monde uvedl, že útoky nepomohly úsilí přivést Spojené státy a Írán k jednacímu stolu. 

Macron usiluje o to, aby se americký prezident Donald Trump a íránský prezident Hasan Rúhání setkali na okraj Valného shromáždění OSN. V rozhovoru s listem Le Monde ale šéf Elysejského paláce uznal, že útoky na ropná zařízení „jistě šance na setkání nezvýšily“.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky z předminulého týdne zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu.

14. září 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue