Zaniklá starodávná města v libyjské poušti

Zaniklá starodávná města v libyjské poušti | foto: University of Leicester

Satelitní snímky odhalily v libyjské poušti zapomenutá starověká města

  • 34
Vědci z britské Leicesterské univerzity odhalili pomocí satelitních snímků v libyjské poušti ztracená města. Na úsvitu našeho letopočtu je obývali lidé ze starobylé civilizace Garamantů.

O pouštním národě toho zatím není moc známo, nálezy však podle vědců naznačují, že jeho způsob života a kultura byly zřejmě mnohem vyspělejší, než se původně uvažovalo.

Vědci našli zbytky komplexů z hliněných cihel připomínajících hrady a až čtyřmetrové zdi. Rozpoznali také pozůstatky obydlí, kamenných mohyl sloužících k pohřbívání, studny nebo vyvinuté zavlažovací systémy.

Podle serveru foxnews.com většina z více než stovky opevněných farem, vesnic a několika měst pochází z let jedna až 500 našeho letopočtu, tedy z doby před příchodem islámu.

Je to jako v Anglii objevit všechny hrady

"Je to jako přijet do Anglie a objevit najednou všechny středověké hrady. Tyto osady za Kaddáfího vlády zůstaly nezaznamenané," podotkl vedoucí projektu David Mattingly.

Zaniklá starodávná města v libyjské poušti

"Satelitní snímky nám umožnily obsáhnout velkou oblast. Materiály naznačují, že podnebí se tu roky neměnilo, a je možné vidět, že tato nehostinná krajina s nulovými srážkami byla kdysi velmi hustě osídlena a zúrodňována," řekl Martin Sterry, který měl na starosti analýzu satelitních snímků.

Zkoumání v Libyi

Mattingly s kolegy musel Libyi opustit v únoru, kdy začalo povstání proti diktátorovi Muammarovi Kaddáfímu. Jakmile bude v zemi zcela zajištěna bezpečnost, chce se prý do terénu vrátit. Osvobození země otevírá badatelům možnost najít v nedozírné poušti i další zaniklé civilizace.

Zjištění prý také zpochybňuje názor sahající do doby starověkého Říma, podle nějž byli Garamantové barbarští nomádi, kteří na okrajích starověké římské říše vyvolávali problémy.

Garamantové byli zemědělci a zakladatelé oáz

"Ve skutečnosti byli velmi civilizovaní, šlo hlavně o zemědělce v pouštních oázách žijící v sídlech se značným stupněm opevnění. Byl to uspořádaný stát s městy a vesnicemi, psaným jazykem a výrobními postupy," řekl  Mattingly.

"Garamantové také hráli prim, pokud jde o zakládání oáz a obchodování napříč Saharou," dodal. Objev podle něj vypovídá o prvních městech v Libyi, která nebyla vnucena obyvateli z oblasti Středomoří, jako byli staří Řekové nebo Římané. Civilizace Garamantů by tak prý měla být jedním ze středobodů školních osnov v Libyi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video