Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Saský fešácký kriminál hostí i několik Čechů, hlavně zlodějů

  20:39
A za co jsi tady ty, ozývá se volání z jedné z cel v drážďanské věznici. Podle štítku je za dveřmi se dvěma zámky Češka Ilona. Není jediná, v saských vězeních je kolem 60 Čechů, přímo v Drážďanech jich "sedí" 23. A ti mají štěstí, protože se dostali do jedné z nejmodernějších věznic v Německu.

Cela - Pohled do nemocniční cely. Běžná cela má jinou postel, psací stůl, umyvadlo, toaletu a skříňku.

Ze 717 vězňů a vězeňkyň to není mnoho, ale Češi společně s Poláky v počtu mezi cizinci vedou.

"Češi jsou tu nejčastěji za krádeže," říká personální ředitel věznice Hans-Peter Mutscher. Ale ihned vyvádí z omylu, že by tu Čechů přibývalo po vstupu do schengenského prostoru. Není to tak, počty s odchodem kontrol z hranic nesouvisí.

"Já jsem tady kvůli pokutě. Měla jsem zaplatit kolem 700 euro, neměla jsem peníze. Spočítali mi to na 41 dnů vězení," říká Ilona, třicetiletá Romka z Teplic, když zjistí, že nejsem vězeňkyně, ale novinářka.

. Věznice v číslech

Drážďanská věznice pro 802 odsouzených byla vystavěna v letech 1997 až 2000. 2. května 2000 byla nejmodernější věznice v Německu předána do užívání. Vybudování stálo 73 milionů eur, jedno místo pro vězně tedy vyšlo přibližně na 90 tisíc eur.

Stojí na pozemku bývalých kasáren o rozloze 11 hektarů a je obehnána zdí vysokou 6 m, u vstupu 9 m a dlouhou 1 200 m. Ve věznici je 6 oddělení v blocích A, B a C. Každý z bloků je rozdělen na 5 takzvaných stanic vždy s 20 jednolůžkovými celami, společenskou místností, společnou koupelnou, místností pro volný čas a služebnou pro zaměstnance.

Cely mají rozlohu 11 m2 s koutem pro hygienu. V pedagogickém centru jsou tři učebny. Jsou zde třídy prvního a druhého stupně, i na úrovni reálky. Centrum pořádá i jazykové kurzy němčiny pro cizince, angličtiny i alfabetizační kurzy.

Vězni mají k dispozici posilovny, fitcentra, bohatě vybavenou sportovní halu pro všechny míčové hry, hned vedle dvě menší hřiště s tartanovým povrchem pro minifotbal, házenou a volejbal a velké fotbalové hřiště.

Moc se jí nechce vysvětlovat, za co pokutu dostala, ale saská policie ji chytila poté, kdy už ji v kartotéce měla zavedenou jako uživatelku a dealerku drog. "Ze začátku to bylo hrozný. Ale tady je to dobrý. Je tu spousta Čechů, takže mi pomáhají se domluvit. I dozorci něco umí česky," líčí.

V drážďanské věznici si lidé odpykávají trest jak za banální pokuty, tak třeba doživotní tresty za vraždy. Kromě dospělých mužů a žen je tu i oddělení pro mladistvé.
 
Nechybí tu posilovna ani knihovna
Věznice je na evropské poměry opravdu luxusní. Od roku 2000, kdy byla postavena, se o útěk nikdo nepokusil. Je to částečně tím, že tu zavření mají k dispozici třeba moderní sportovní halu, posilovny, knihovnu, a tak se nikomu nechce dozorce rozčílit, aby nebyl přemístěn do jiné saské či české věznice. A z tohoto zařízení nedaleko letiště se snad ani uniknout nedá.

Ani Čechům, ač mohou požádat o vykonání trestu doma, se odtud nechce. "Nikdo o to nikdy nepožádal, chtějí být zde," vysvětluje Mutscher.

. Třicetiletá Ilona z Teplic:

Já jsem tady kvůli pokutě. Měla jsem zaplatit 700 euro, neměla jsem. Spočítali mi to na 41 dnů vězení.

Ovšem pozor, kdo by si myslel, že "sedět" v Sasku je med, byl by na omylu. Věznice je koncipována jako převýchovný ústav. Všude se smí jen s dozorci a odsouzení za krádeže nebo ti, co jsou tu poprvé, se nesmí potkat s recidivisty, lupiči nebo vrahy. To aby se od nich náhodou něco nenaučili.

Je tu třeba také varovací arest pro mladistvé. Za různé prohřešky zde mohou strávit třeba jen den nebo i měsíc. Ve skromných prostorech se učí pravidlům, je to jakési poslední drsné varování před vězením. Záznam o arestu se jim ale nikam nepíše.

Výhodou nové věznice zase je, že vedení povoluje častější návštěvy. Ze zákona mají vězni v Sasku nárok na jednu hodinu měsíčně. "U nás to mohou být až 4 hodiny," sdělil Mutscher.

Neutíkají. Ani nemohou
1 200 metrů dlouhý a 6 metrů vysoký betonový plot s kamerami a ostnatým drátem.

Fronta na práci

Součástí převýchovy je také práce. V Německu vězni ze zákona pracovat musí a tady je k tomu vedou. Ze 717 odsouzených má zaměstnání 347. Pracují pro stát i pro soukromé firmy.

Je tu autodílna, zámečnictví i čalounictví. Velký počet vězňů dělá také pro věznici samotnou - v pekárně, řeznictví, prádelně, sedlářské dílně či kuchyni. "Tlak lidí, kteří práci chtějí, je obrovský a tolik práce, kolik je vězňů, nemáme. Mnozí čekají na seznamu, než na ně dojde řada," popsal systém Mutscher.

Ne každý smí na dovolenou
Každý, kdo pracuje, má nárok i na dovolenou. Někteří s mírnými tresty ji mohou strávit i venku.

"Ovšem ne každému, kdo o to požádá, je vyhověno. Předpokladem třeba jsou včasné návraty z vycházek," říká ředitel.

O práci mají zájem především cizinci, výdělky totiž nejsou tak zanedbatelné. Průměrná hodinová mzda je zhruba 1,35 eura. Tři sedminy mzdy jdou vězňům na kapesné a zbylé čtyři sedminy na spoření.

Při odchodu z vězení potom odsouzení mají k dispozici takzvané překlenovací úspory. Každoroční výši těchto úspor stanovuje ministerstvo spravedlnosti a nikdo na tuto částku nesmí sahat. Pro letošní rok je to 1 235 eur. Pokud odsouzený má vyživovací povinnost, částka se zvyšuje.

"Já ale nepracuju. Celý den se jen tak povaluju nebo zajdu pokecat. Ale bojím se, jak se dostanu domů, až mě pustí. To fakt nevím," říká Ilona. Strach mít musí. Pro cizince totiž neplatí, že dostanou peníze na jízdenku domů.

Na jedné straně je to sice fešácký kriminál, na straně druhé jsou tu vězni opravdu zavřeni. Všude se smí jen s doprovodem a podle přesně rozepsaného harmonogramu. Jinak se trestanci neustále pohybují v podzemních tunelech, které spojují nejen všechna oddělení, ale i sportovní halu, obchod, učebny i dílny v pracovním bloku E.

Do budoucna je navíc pravděpodobné, že cizinců tu ubude. Německo nechce financovat krátkodobé tresty a právě ty se týkají cizinců a hlavně Čechů. "Pro stát jsou tyto tresty, například za nezaplacené pokuty, nevýhodné. Jeden den pobytu člověka ve vězení nás stojí 69 eur. A někdo je tu třeba deset dní kvůli pokutě 100 eur. Dlužníci by měli končit na veřejně prospěšných pracích," říká Mutscher.

Pašovala drogy a bojí se otce
"Stačí, nebo víc?" ptá se mě česky usměvavá blondýnka a nandavá mi špagety. Mimochodem odsouzení i pracovníci věznice tu jedí totéž.

"Vy tady pracujete?" zjišťuji. "Tady v kuchyni ano, ale jinak jsem tu zavřená. Ale bez práce bych to asi nevydržela. Mám štěstí, že mám jednu z nejlepších," svěřuje se asi třicetiletá Jana. Je zde za pašování drog.

"Byla to děsná blbost. Ale když se má člověk dobře, tak chce stále víc. Manžel je Rakušan, máme tam dvě pizzerie a dělala jsem provozní. Nic mi nechybělo," vzpomíná.

Dvacet kilogramů tvrdých drog vlepených do skeletu kufru pašovala ještě s jednou kamarádkou z dovolené v Karibiku do Německa.

"Původně jsme měli přistát v Holandsku a tam to odevzdat. Na poslední chvíli to změnili a letěli jsme do Německa. Od té chvíle jsem věděla, že je něco špatně. Ale ta vidina peněz byla silnější a šlo opravdu o hodně," popisuje.

Ale to, za kolik peněz drogy vezla, prozradit nechce. Hned po přistání byla zatčena a do vězení musela na tři roky a devět měsíců.

"Manžel mi strašně pomohl, měla jsem ty nejlepší právníky. Na konci června mi trest končí," těší se Jana.

Obavy má ale ze setkání s otcem. "Byla to hrozná aféra, naši měli ostudu po celém městě. Maminka je původem z Ústí nad Labem, tatínek ze Slovenska, kde bydlíme. Byli jsme vážená rodina, maminka učitelka, tatínek ředitel školy... A najednou jejich dcera pašuje drogy. Tatínek dostal infarkt," dodává smutně.

. V celách bylo hrobové ticho

"Tady máte klíč a támhle do těch boxů si odložte mobily, větší tašky," říká na uvítanou ostraha drážďanské věznice.

Pak vstupujeme do nejmodernější saské věznice, obehnané šest metrů vysokou a 1,2 kilometru dlouhou betonovou zdí s ostnatým drátem a ohromným množstvím kamer po pár metrech. Všude je ticho. Areál připomíná spíš nějaké tréninkové středisko než nápravné zařízení. Přitom si zde odpykávají trest lidé zavření třeba jen za pokutu, ale i na doživotí.

Téměř u každého bloku je nějaké hřiště. Všude je čisto, vládne tady pověstný německý pořádek, a že jste ve vězení, poznáte jen podle zamřížovaných oken. V oddělených zónách jsou zde muži, ženy a mladiství. Zvlášť odděleni jsou také lidé, kteří jsou ve vězení poprvé.
 
Věznice je téměř neustále plná, odpykat si trest právě zde chce dost lidí. "To, kde kdo skončí, určuje ale soudce. Ale snad téměř každý, kdo tady byl, nám z jiných věznic píše úpěnlivé žádosti o přeložení. To najednou všichni v okolí mají příbuzné nebo jim někdo stoná. Každou žádost posuzujeme, ale vyhovět můžeme jen výjimečně," říká Hans-Peter Mutscher, personální ředitel a můj průvodce.


Chodí hlavně v podzemí
Noříme se do labyrintu podzemních chodeb. "Vězni se pohybují jen tady v podzemí. Ven na hřiště smí jen podle rozpisu a s dozorem," popisuje Mutscher.

Přicházíme na ženské oddělení s dvaceti jednolůžkovými celami. Každé takové oddělení hlídá 19 strážných, k dispozici je sociální pracovník a psycholog. Ředitel odemyká jednu z volných cel. Železné dveře mají dva zámky. "Určitou část dne jsou vězni zamčení. Pak se dveře otevřou a mohou se navštěvovat," vysvětluje průvodce.


V cele o rozměrech 11 m2 je oddělený hygienický kout s umyvadlem a toaletou, psací stůl, polička na knihy, židle a postel.
Nikde žádné plakáty nebo vyryté nápisy, známé z českých vězení. "Nikdo nesmí nikam nic lepit. Na obrázky, fotky a plakáty je dřevěná lišta nad postelí. Tam si smějí dát, co chtějí. Ale jinam nic," je mi řečeno.


V cele smí vězni také mít květiny v květináči. "Ale maximálně tři. Pak i tři elektropřístroje. Mohou si vybrat - kávovar, konvici, CD přehrávač, televizi..." popisuje Mutscher.


Tohle není v dalších saských věznicích běžné. "Když jsme se sem v roce 2000 přestěhovali ze staré věznice, kde jedna cela byla menší a byla pro dva odsouzené, divili jsme se skoro dvoutýdennímu hrobovému tichu. Vězni z toho byli naprosto v šoku. Pak si zvykli a život se vrátil do běžných kolejí," líčí ředitel.


Do věznice se nedá telefonovat. Na chodbě ovšem vězni mají k dispozici automat, ze kterého mohou volat kdykoli. "Každý má v přístroji odblokovaných pouze pět čísel, kam smí volat. Jak často, záleží na nich, musí na to ale mít dostatek peněz na svém účtě," vysvětluje Mutscher.


Na konci bloku je za nerozbitnými prosklenými dveřmi nemocniční oddělení s lékařským dohledem. O kousek dál je zpřísněný arest za prohřešky při výkonu trestu. Je to místnost s postelí, stolem a židlí, vše má oblé hrany a je pevně přimontováno k zemi.


V každém bloku je navíc i fitcentrum a posilovna. Vězně sem podle rozpisu justiční stráž přivede, zamkne a po cvičení zase vyzvedne.


Potíž s Araby
Opět se noříme do podzemního labyrintu a vynořujeme se u pedagogického centra. Věznice je totiž povinna zajistit mladistvým i vzdělání. Vysvědčení vydává škola, takže na dokladu není vidět, že studia byla za mříží.


Opodál je velký víceúčelový sál. Vpředu stojí evangelický a katolický oltář, je tu pódium pro pořádání koncertů i knihovna. V podzemí je navíc velká prodejna, kde si vězni nakupují. V policích ale chybí alkohol. Každý u kasy dostane účet se svým kódem a cena nákupu se mu pak odečte v účtárně.
 
"Fakt tu nemáte problémy a vězni tu chtějí zůstat?" nedá mi to. "Co drogy? V českých věznicích jsou běžné," ptám se pana Mutschera.


"Kontroly děláme, ale nenašli jsme je ani jednou. Ale víme, že tu asi budou, protože se nám čas od času podaří najít nepřímé důkazy, třeba fajfku upravenou na kouření drog," říká ředitel. "Ale na jeden problém si vzpomínám. Kromě normálního jídla vaříme i pro vegetariány a dietu pro nemocné. Potíž je ale s Araby. Maso pro ně se hodně špatně shání," líčí ředitel.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...