Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Britové povolávají šanghajské učitele, mají zvýšit jejich znalosti počtů

  • 27
Do Velké Británie míří víc než šedesát šanghajských učitelů, aby pozvedli zdejší úroveň výuky matematiky. Britská vláda si totiž spočítala, že kvůli chabým schopnostem svých obyvatel v počtech přichází ročně o dvacet miliard liber, v přepočtu asi 660 miliard korun..

To, že jsou čínští studenti v matematice na světě jedni z nejlepších, je díky výsledkům mezinárodních testů zřejmé již delší dobu. Britská vláda se proto rozhodla tohoto faktu využít a pozvat do svých škol šanghajské profesory, informoval server BBC.

Právě studenti tohoto města totiž v matematických dovednostech testovaných v rámci Programu pro mezinárodní hodnocení studentů jednoznačně vedou: OECD, která testy pořádá, uvádí, že i děti z těch nejchudších šanghajských vrstev jsou v počtech lepší než Britové ze střední třídy. 

A dokazují to i výsledky šetření britské společnosti Národní matematická gramotnost. Ta zjistila, že až polovina dospělých Britů má matematické dovednosti na úrovni dítěte opouštějícího základní školu. A tento fakt má za následek, že britská vláda ročně tratí až dvacet miliard liber. Jak konkrétně nižší znalostí matematiky země prodělává, však není zcela zřejmé.

Do Velké Británie tudíž na podzim zamíří šedesát šanghajských učitelů, kteří mají toto změnit. Náplní jejich práce bude trénovat ostatní učitele, sdílet své učební metody a také podporovat tápající studenty. Své vědomosti budou předávat v nově vzniklých matematických centrech, které budou spolupracovat se školami. První z nich se otevře již tuto středu.

Číňan = skvělý matematik?

Ještě před uzavřením dohody přitom do Šanghaje zavítala ministryně školství Elizabeth Trussová, aby se o kvalitách čínských učitelů sama přesvědčila.

"V této zemi máme několik skvělých učitelů matematiky, ale to, co jsem viděla v Šanghaji a dalších čínských městech jen posílilo mé přesvědčení, že se od nich můžeme hodně naučit," uvedla po návratu. Její nadšení však mírní kritici vzdělávacího programu, podle kterých nelze ve vzdělávání generalizovat.

"Předpoklad, že všichni čínští studenti jsou v matematice dobří, je mýtus. Důkaz, který vláda předložila, pochází z výzkumu provedeného v roce 2012, který je navíc založen na výsledcích jediného čínského města: Šanghaje. To je domov těch nejbohatších a nejvzdělanějších čínských občanů," upozorňuje vedoucí Národní unie učitelů Christine Blowerová.

Odborníci jsou však o efektivitě budoucího kroku hluboce přesvědčení. "Dobrá matematická kvalifikace má největší potenciál výdělku a poskytuje nejsilnější ochranu proti nezaměstnanosti," potvrzuje to svými slovy i ministryně Trussová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue