Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V městečku přepůleném hranicí Katalánska roste napětí z budoucnosti

  14:50aktualizováno  14:54
San Rafael del Rio je tak trochu geografická kuriozita. Polovina tohoto města leží v Katalánsku, druhá polovina v regionu Valencia. Místní obyvatelé se nyní obávají, že konflikt mezi centrální vládou a katalánskými separatisty by mohl jejich město rozdělit, píše reportér agentury AP.
Městečko San Rafael del Rio leží napůl v Katalánsku a napůl v regionu Valencia....

Městečko San Rafael del Rio leží napůl v Katalánsku a napůl v regionu Valencia. (4. října 2017) | foto: AP

„Lidé jsou nervózní a vystrašení, protože cítí, že tohle je volný pád,“ říká Guadalupe Espinosa, který žije na katalánské straně řeky, která tvoří hranici mezi dvěma autonomními regiony Španělska. „Armády ani hranice nemám rád, ale možná, že je tu budeme mít. Kdo ví?“ zamýšlí se 47letý psycholog.

V Katalánsku v neděli přes zákaz centrální vlády v Madridu proběhl plebiscit o vyhlášení nezávislosti. Přes 90 procent voličů se vyslovilo pro, účast však jen mírně překročila 40 procent a chaotické referendum poznamenané tvrdým zásahem španělských policistů nesplňovalo požadavky na tajné a nezávislé hlasování.  V San Rafael del Rio se referenda mohli zúčastnit jen obyvatelé katalánské části městečka, kteří odvolili v nedaleké Ulldeconě. 

Městečko San Rafael del Rio leží napůl v Katalánsku a napůl v regionu Valencia....
Městečko San Rafael del Rio leží napůl v Katalánsku a napůl v regionu Valencia....
Městečko San Rafael del Rio leží napůl v Katalánsku a napůl v regionu Valencia....

Pokud Katalánsko skutečně jednostranně vyhlásí nezávislost, pro městečko o 500 obyvatelích by to mohlo mít závažné důsledky. Radnice sice leží na území autonomního společenství Valencie, které se od Španělska odtrhávat nehodlá, ale správa místní infrastruktury jako jsou silnice, rozvody elektřiny či zavlažování spadá pod katalánské úřady. Město má dokonce katalánskou telefonní předvolbu.

Citlivé téma

Starosta města tvrdí, že mezi místními žádné napětí nepanuje. „Naše město má důležitější problémy než řešit svoji teritoriální příslušnost,“ řekl agentuře AP Domingo Giner, který na radnici reprezentuje lidovou stranu španělského premiéra Mariana Rajoye. „Musíme se navzájem respektovat. Místní lidé chápou, že Katalánsko je jejich součástí,“ dodává 55letý chovatel prasat.

Napětí není v ospalém městečku na první pohled patrné a někteří obyvatelé říkají, že místní Katalánci a Španělé spolu vycházejí dobře. „Valencia a Katalánsko se od sebe liší, ale i když je tady hranice, tak je to pořád to stejné město,“ hledí s optimismem do budoucnosti dvacetiletý Natzari Reverte.

Ozývají se ale i pesimistické hlasy. Senioři a pamětníci represí proti separatistickým hnutím za časů generála Franka tvrdí, že v důsledku rostoucí animozity mezi katalánskými politiky a centrální vládou v Madridu ve městě v posledních letech roste napětí.

„Můj bratr je pro nezávislost. Mluvit s ním o tom ale nemůžu, protože je to citlivé téma. A já se nechci hádat,“ říká Hector Reverter, čtyřiasedmdesátiletý penzista, který si na benzince na kraji města před obědem dává několik piv.

Sám Reverter je proti nezávislosti a tvrdí, že pokud by se Katalánsko odtrhlo, odstěhoval by se na španělskou stranu řeky. „Nechci, aby tady byla hranice. Nechci se toho dožít,“ přemítá senior z rozděleného města.

San Rafael del Rio, Španělsko

San Rafael del Rio, Španělsko

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Katalánská vláda se snaží získat čas

Ve Španělsku se nyní čeká na schůzi katalánského parlamentu, na níž by se mělo jednat o výsledcích referenda a jednostranném vyhlášení nezávislosti. Katalánský premiér Carles Puigdemont by měl podle posledních informací před poslanci předstoupit v úterý. Původně chtěli katalánští zákonodárci o aktuální politické situaci jednat už v pondělí.

Španělský ústavní soud ve čtvrtek plánovanou pondělní schůzi pozastavil a pohrozil poslancům trestním stíháním. Šéf katalánské diplomacie Raül Romeva ale v pátek ráno stanici BBC řekl, že schůze se konat bude a že poslanci se k otázce nezávislosti vyjádří. Katalánská vláda se podle El País snaží získat čas, zřejmě i kvůli neshodám, které podle médií panují mezi dvěma separatistickými stranami katalánského parlamentu.

U speciálního madridského soudu v pátek  vypovídali šéf katalánské policie a lídři dvou hlavních občanských organizací stojících za katalánským separatistickým hnutím. Předvoláni byli kvůli podezření, že před referendem bránili španělským orgánům ve výkonu funkce, což španělské právo kvalifikuje jako vzpouru. Zadržen nikdo z nich nebyl, uvedla agentura AP.

Katalánské referendum

Šéf katalánské policie Mossos d’Esquadra Jorge Lluís Trapero a jeho náměstkyně Teresa Laplanaová jsou vyšetřováni kvůli událostem kolem 20. září. Tehdy španělská policie zatkla v souvislosti s přípravami zakázaného referenda 14 katalánských úředníků, což vyvolalo nepokoje, na které prý příslušníci Mossos reagovali příliš pasivně. 

Španělští policisté kvůli tomu několik hodin nemohli opustit budovu katalánského ministerstva hospodářství. Po víkendovém referendu se také hovořilo o tom, že katalánští policisté nevymáhali zákaz ústavního soudu tak, jak to justice nařídila.

Demonstrace po zátahu na katalánské činitele svolala separatistická sdružení Katalánské národní shromáždění (ANC) a Òmnium Cultural, jejichž lídři Jordi Sánchez a Jordi Cuixart byli také u soudu. Všechny čtyři osoby obviněné ze vzpoury, za kterou hrozí ve Španělsku trest až 15 let vězení, po dnešním slyšení zůstávají na svobodě.

Zástupce Madridu v regionu Katalánska Enric Millo se v pátek v televizním rozhovoru omluvil za policejní násilí v den referenda o nezávislosti. „Když vidím ty záběry a vím, že lidé byli mláceni, vytlačováni a jeden člověk dokonce hospitalizován, musím si to vyčítat a omluvit se jménem zasahujících policistů,“ řekl Millo.

Šlo o první omluvu představitele centrální vlády v souvislosti se zásahem, po kterém podle katalánských úřadů muselo být ošetřeno téměř 900 lidí. Organizace na ochranu lidských práv postup policie označily za nepřiměřené použití síly vůči civilnímu obyvatelstvu.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Ukrajinská brigáda se pochlubila pozemním útočným dronem

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Britský parlament schválil vyhošťování migrantů do Rwandy. První odletí do tří měsíců

23. dubna 2024  6:31,  aktualizováno  8:08

Britský parlament v noci na úterý schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do...

Za zubařem do Srbska. Slováci míří kvůli opravě zubů stále častěji za hranice

23. dubna 2024  6:56

Slováci našli lék na vysoké ceny u zubařů: za lacinějšími zákroky jezdí do Srbska, píše slovenský...

Rusko v noci opět útočilo drony na Oděsu. Zraněných je čtrnáct lidí

23. dubna 2024  6:23

Sledujeme online Ruské síly v noci na úterý opět zaútočily na Ukrajinu za pomoci dronů Šáhed íránské konstrukce,...

Prohraný soud? Právníkům zaplatíte i třikrát víc, navrhuje ministr Blažek

23. dubna 2024

Premium Právní služby se prodraží o tisíce korun, advokát v některých případech bude moci kasírovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...