Pacifický ostrovní stát Samoa

Pacifický ostrovní stát Samoa | foto: Wikimedia Commons

Jihozápadně od Samoy udeřilo silné zemětřesení, vlna tsunami prý nehrozí

  • 7
Zemětřesení o síle 6,9 v sobotu udeřilo poblíž ostrovního státu Samoa v jihozápadním Pacifiku. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Podle střediska monitorujícího tektonickou činnost v oceánech nehrozí vzedmutí záplavové vlny tsunami.

Podle USGS leželo epicentrum otřesů 192 kilometrů jihozápadně od samojského hlavního města Apia a jejich ohnisko se nacházelo v hloubce 32 kilometrů. Zemětřesení bylo zaznamenáno v 10:00 SEČ.

Samoa má necelých 200 000 obyvatel a nachází se přibližně na půli cesty mezi Novým Zélandem a Havají. Leží v tektonicky aktivní oblasti, kde otřesy nejsou nijak výjimečné, intenzity okolo sedmi stupňů však dosahují málokdy.

Zatím nejsou k dispozici žádné zprávy o případných škodách či obětech nejnovějšího zemětřesení.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video