Zástupce premiéra Itálie a ministr vnitra Matteo Salvini

Zástupce premiéra Itálie a ministr vnitra Matteo Salvini | foto: AP

Nepouštějte migranty, burcuje Salvini vládu. Jemu za totéž hrozí vězení

  • 64
Šéf italské Ligy Matteo Salvini vyzval italskou vládu, aby migrantům neumožnila vylodění v Itálii. Součástí italské vlády je i jeho krajně pravicová strana. Stovky lidíy o víkendu zachránily ve Středozemním moři lodě nevládních organizací.

Podle Salviniho je do konce srpna nutné zastavit nelegální příjezdy migrantů přes Středozemní moře. Velice kritický je k ministryni vnitra Lucianě Lamorgeseové, která ho před dvěma roky nahradila v čele tohoto ministerstva.

O víkendu lodě nevládních organizací pomohly více plavidlům s migranty a přes 700 z nich přijaly na palubu. Zhruba 550 migrantů má loď Ocean Viking francouzské nevládní organizace SOS Méditerranée. Další lidi přijaly lodě německých organizací Sea Watch a ResQship.

14. července 2021

„Žádám, aby příjezd těchto migrantů byl zastaven,“ uvedl Salvini. Podle něj by úřady neměly lodím umožnit zakotvit v italských přístavech. Uvedl také, že premiérovi Mariovi Draghimu zaslal dopis, ve kterém vyzývá ministryni vnitra, aby vyřešila nelegální příjezdy migrantů do konce srpna.

„Pokud toho ministryně není schopna, ať z toho premiér vyvodí důsledky,“ uvedl s tím, že pro Ligu je obtížné podporovat vládu, jejíž migrační politika „je děravá jako cedník“.

Salvini si za svůj přístup k migraci zaslouží vděk, tvrdí maďarský ministr

Salvini čelí jednomu procesu za tvrdý přístup, který před dvěma roky jako ministr vnitra nasadil vůči lodím, jež zachraňovaly ve Středozemním moři migranty. I několik dní blokoval jejich přistání, a to i v případě, kdy se jednalo o plavidla italských vojenských složek. 

Souzen bude za omezování osobní svobody a hrozí mu i trest odnětí svobody. V dalším podobném případě ale soudce rozhodl, že Salviniho případ odloží.

Běženci zachránění ve Středozemním moři dostávají jídlo na lodi Ocean Viking. (8. července 2021)

Podle ministerstva vnitra do Itálie přes Středozemní moře připlulo od začátku roku na 28 500 migrantů. To je dvakrát více než ve stejném období loňského roku. Jedná se však o několikanásobně nižší počty než v letech 2014 až 2016, kdy vrcholila migrační vlna ze severní Afriky. Vzestup umožnilo lepší počasí, které v oblasti panuje od začátku května, a také příznivější epidemická situace.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) upozornila, že v první polovině letošního roku zemřelo ve Středozemním moři přes 1 100 migrantů, což je také více než vloni. Přes 900 úmrtí připadá na část Středozemního moře mezi Libyí, Tuniskem, Itálií a Maltou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video