Salman Abedi

Salman Abedi | foto: Profimedia.cz

Z Libye ho odvezlo britské námořnictvo, terorista pak útočil v Manchesteru

  • 50
Salmana Abediho zachránilo před čtyřmi roky britské námořnictvo z válkou zmítané Libye. Minulý rok se pak islamista libyjského původu odpálil na koncertu Ariany Grandeové v Manchesteru a zabil 22 lidí.

Abedi se narodil libyjským rodičům Británii. V srpnu 2014 byl na prázdninách v Libyi, když vypukla občanská válka. Britské úřady tehdy nabídly evakuaci občanům Spojeného království.

Tehdy devatenáctiletého Abediho a jeho mladšího bratra pak společně se stovkou dalších Britů přepravila loď HMS Enterprise na Maltu, odkud odletěli domů do Británie.

Sebevražedný teroristický útok spáchal Abedi v květnu, když v multifunkční hale na závěr koncertu americké zpěvačky Ariany Grande odpálil podomácku vyrobenou bombu. 

O život přišlo 22 lidí a 800 utrpělo zranění nebo traumata. Mnoho obětí byli mladiství a děti, nejmladší bylo osm let.  K útoku se přihlásil Islámský stát.

Agentura Press Association uvádí, že bezpečnostní složky Abediho v době jeho cesty do Libye monitorovaly, jeho případ však měsíc před odjezdem uzavřely. Výpovědi naznačují, že Abedi se zradikalizoval až po svém návratu do Británie (více zde: Útočník z Manchesteru: mladík plný hněvu, který se nedávno vrátil z Libye)

„Zachránili jsme ho z Libye a on pak na britské půdě spáchal takovou obludnost. To je totální zrada,“ řekl listu Tha Daily Mail představitel zdroj z vlády. Salmanův bratr Hashem je nyní v libyjském vězení, britská vláda nyní jedná o jeho vydání. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video