Květ sakury (11. 4. 2014)

Květ sakury (11. 4. 2014) | foto: Jonathan Ernst, Reuters

Japonci žasnou, sakura z vesmírné pecky vykvetla o šest let dříve

  • 36
Sakura z pecky, která osm měsíců obíhala Zemi na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vykvetla o šest let dříve, než je tohoto druhu zvykem. Její květ je navíc nezvyklý, protože má pouze devět květů s pěti okvětními lístky, zatímco mateřský strom má květy s 30 lístky.

Čtyřletý stromek vykvetl 1. dubna v chrámu v japonském městě Gifu. Běžně přitom sakury kvetou až po deseti letech růstu, píše The Telegraph.

Vědci ani mniši z chrámu si záhadu nedokáží vysvětlit. "Jsme překvapeni, jak rychle ten strom roste. Pecky ze stromu, z něhož pochází, se nikdy předtím neujaly. Jsme velmi šťastní, protože díky tomu bude mít rodičovský strom, jemuž je prý 1250 let, pokračovatele," řekl hlavní kněz chrámu Masahiro Kadžita.

Na Mezinárodní vesmírnou stanici bylo v listopadu 2008 ze 14 japonských lokalit vysláno 265 pecek sakur. Následující červenec je zpět na Zemi dopravil astronaut Koiči Wakata, který se vracel ze své mise.

Pecky během osmi měsíců obletěly Zemi 4100krát. Některé se dostaly do laboratoře k analýze, další pak byly vráceny do lokalit, odkud byly odebrány. Z té, která se ujala v Gifu, je dnes čtyřmetrový strom.

"Z vědeckého pohledu jsme schopni říci jenom to, že to neumíme vysvětlit," řekla vědkyně Kaori Tomitaová-Jokotaniová z univerzity v Cukubě. "Samozřejmě nelze vyloučit, že vystavení silnějším vesmírným paprskům urychlilo proces klíčení a celkový růst," dodala. Bohužel však neexistuje žádná kontrolní skupina, s níž by se rostlina vyrostlá z vesmírné pecky dala srovnat. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video